Gebreken beveiliging luchthaven reden vrijlating toeriste

Gebreken beveiliging luchthaven reden vrijlating toeriste

Posted on 07/13/2016 11:58 pm AST | Updated on 07/14/2016 12:02 am AST

ORANJESTAD – Het feit dat de Amerikaanse toeriste Anderson recentelijk is vrijgesproken van het voorhanden hebben van een geladen vuurwapen is mede te danken aan de gebreken bij de beveiliging op de luchthaven. Dit staat te lezen in een communique dat de rechtbank woensdag ter motivering van de vrijspraak aan de pers heeft verstrekt. Tot de gebreken behoort volgens de rechter dat een beveiligingsbeambte op het vliegveld het wapen met zijn handen heeft aangeraakt. Bovendien sluiten volgens de rechter de beelden van de beveiligingscamera’s in de vertrekhal van het vliegveld (die bewegen om de hele hal te bestrijken) niet geheel uit dat een ander het wapen in het voorvak heeft gedaan. De rechter overwoog dat dit de balans doet doorslaan in het voordeel van de toeriste, die op vrije voeten is gesteld en inmiddels terug is in Amerika.

AANHOUDING TOERISTE

Zoals NoticiaCla.com eerder berichtte, werd de toeriste op 21 maart 2016, toen zij na haar vakantie in Aruba naar Amerika terug wilde reizen, op de airport aangehouden omdat in het voorvak van haar koffer een geladen revolver werd aangetroffen. Op 8 juli werd de toeriste door de rechter op vrije voeten gesteld, nadat zij vier maanden in voorarrest had gezeten. 

VERDEDIGING

De verdachte vrouw heeft van het begin af aan stellig ontkent dat het in haar koffer aangetroffen vuurwapen van haar zou zijn en dat zij enige wetenschap had van de aanwezigheid daarvan. Ze voerde voor de rechter aan dat zij evenmin een motief had om een wapen te smokkelen. Het is volgens haar zinloos een wapen in het voorvak van je koffer te verstoppen, terwijl je weet dat de kans dat je bij de röntgencontrole wordt gepakt heel groot is. Tevens voerde zij ter verdediging aan dat het zinloos is een wapen naar Arkansas te smokkelen, omdat wapens daar gemakkelijk en legaal verkrijgbaar zijn.

ERNSTIGE AANWIJZING

De rechter overwoog in zijn vonnis dat het aantreffen van een vuurwapen in de koffer van verdachte op zichzelf beschouwd een zeer ernstige aanwijzing vormt dat zij dit wapen voorhanden heeft gehad. Anderzijds was volgens de rechter in dit geval een eventueel motief van verdachte om een wapen te smokkelen onduidelijk. Dit is anders, aldus de rechter, in geval van bijvoorbeeld drugssmokkel, waar het motief altijd duidelijk is, namelijk geld.

GEBREKEN BIJ BEVEILIGING LUCHTHAVEN

Een gebrek in de beveiliging van de luchthaven dat volgens de rechter in het voordeel van de verdachte uitwerkte, is het feit dat de beelden van de beveiligingscamera’s in de vertrekhal van het vliegveld (die bewegen om de hele hal te bestrijken) niet geheel uitsluiten dat een andere persoon het wapen in het voorvak heeft gedaan: “Een ander zou daarbij een motief gehad kúnnen hebben, namelijk om een wapen achter de beveiliging van het vliegveld te krijgen, zonder daarbij zelf risico te lopen. Er is geen verdere informatie beschikbaar over het wapen en een eventuele registratie daarvan in de Verenigde Staten van Amerika of elders. Voorts is van belang dat een beveiligingsbeambte op het vliegveld het wapen met zijn handen heeft aangeraakt. Daarmee is aan verdachte een kans ontnomen, hoe klein ook, om aan te tonen dat haar vingerafdrukken niet op het wapen staan of dat daarop de afdrukken van een derde staan. Tegen de geschetste achtergrond overweegt de rechter dat dit de balans doet doorslaan in het voordeel van verdachte.”

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR