Analyse 3: Politieke stickers of programma inhoud?

Analyse 3: Politieke stickers of programma inhoud?

Posted on 05/23/2017 11:00 am AST | Updated on 05/23/2017 5:37 pm AST

Er wordt volop gestickerd, vlaggen opgehangen bij trouwe leden en eten verkocht om de campagne te bekostigen, maar waar het eigenlijk om gaat: de partijprogramma’s ontbreken nog. Een partijprogramma getuigt van de politieke volwassenheid van een partij. Het stelt de kiezer in de gelegenheid om een bewuste keuze te kunnen maken, op basis van de inhoud. Twee partijen hebben aangekondigd binnenkort met een dergelijk verkiezingsprogramma te komen. We zullen het zien.

Politici worden tijdens hun campagne vaak om persoonlijke gunsten gevraagd. Deze mentaliteit zal lastig te veranderen zijn als niet duidelijk is waar de partij in het algemeen voor staat. En als de partijen geen programma’s maken uit angst dat andere partijen deze kopiëren, is het niet goed mogelijk om met de kiezers over belangrijke thema’s te praten. Om het de oppositie moeilijk te maken zal de regerende partij de truc toepassen door in de laatste maanden voor de verkiezing met allerlei projecten komen die dan net op tijd klaar zijn. Dat maakt het voor de andere partijen moeilijk om met plannen te komen. In plaats daar van komt er veel uiterlijk vertoon van bijeenkomsten, vlaggen en stickers.

OUDE POLITIEK OF FORZA NOBO?

‘Aruba is geel’, was de slogan van de MEP, dat door de AVP werd beantwoord met ‘Het is groen!”. En nu is er een partij die stelt dat hij voor alles een oplossing heeft. Deze partij zegt dat het van de oude manier van politiek bedrijven afwil, maar dezelfde week begon de leider van die partij op de ouderwetse wijze zijn concurrenten te beschuldigen en te beschimpen en is hij aangifte gaan doen van ‘corruptie’.

Andere partijen die geen zetel in het parlement hebben proberen aandacht te krijgen via de sociale media en enkele radioprogramma’s. Maar uit de recente enquête van NoticiaCla.com en Doc Opleidingen is gebleken dat zij daarmee nog niet veel resultaten boeken. Om hun droom om in het parlement te komen waar te maken, zullen ze meer drastische acties moeten ondernemen.

Inmiddels worden ook steeds meer nieuwe kandidaten gepresenteerd, de een met nog veel meer fanfare dan de andere. Vaak blijken het oude gezichten die zijn overgestapt naar een andere partij. Het is de vraag of dit de gewenste verandering brengt.

Het lijkt erop dat de POR de enige is die als nieuwe partij succesvol zal zijn bij de komende verkiezingen. Tenminste, dat gaf de enquête van NoticiaCla.com en Doc Opleidingen aan. Zij beschikken over minstens 4 politici die van andere partijen zijn overgestapt en ze zijn alle vier populair. Dat helpt, maar of dat voldoende is voor het succes van de partij moet nog blijken.

In de groene partij zit men op dit moment met het probleem dat men een minister heeft die geen minister is. Daar gaan we het de volgende keer over hebben.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR