Eman: Sint Maarten als voorbeeld genomen in zaak Paul Croes

Eman: Sint Maarten als voorbeeld genomen in zaak Paul Croes

Posted on 05/2/2017 10:50 pm AST | Updated on 05/2/2017 10:51 pm AST

ORANJESTAD – Omdat er in Aruba geen wettelijke regels zijn voor situaties zoals die zich nu voordoet met minister Paul Croes (het zijn van verdachte als minister in functie), heeft de regering van Aruba naar de betreffende wetgeving van Sint Maarten gekeken om zijn handelwijze te bepalen. Dat heeft premier Mike Eman dinsdagmiddag in de Staten van Aruba verklaard, tijdens een openbare vergadering over de kwestie van minister Paul Croes. De juridische afdeling van de overheid heeft inmiddels opdracht gekregen om wetgeving op te stellen die voortaan in voorkomende gevallen kan worden toegepast. Het eindprodukt zal te zijner tijd aan de Staten worden voorgelegd. In de tussentijd is besloten de portefeuille van Croes tijdelijk over te nemen. Premier Eman gaf uitleg over de handelwijze van het kabinet in de zaak Croes, waarbij bewust niet werd gekozen voor ontslag van de minister, zoals door velen is gevraagd. De bewindsman heeft niet duidelijk gemaakt of hij juridisch alle bevoegdheden van Croes heeft overgedragen aan een andere minister.

BRIEF CROES

Volgens de toelichting van Eman is op verzoek van Paul Croes het proces gestart om te bekijken hoe met deze nieuwe situatie moet worden omgegaan. Croes heeft het kabinet door middel van een brief bericht dat hij zich terugtrekt en het openbaar ministerie alle ruimte geeft om het onderzoek te verrichten.

VERGELIJKING MET ST MAARTEN

Omdat Aruba niet over wetgeving beschikt voor gevallen als die van Paul Croes, heeft het kabinet geanalyseerd hoe in andere landen met soortgelijke gevallen wordt omgegaan. Er is gekeken naar de Staatsregeling van Sint Maarten, waar een onderscheid wordt gemaakt tussen iemand die wordt verdacht van een strafbaar feit en iemand die is veroordeeld. In artikel 36 van de Staatsregeling staat dat als een minister is veroordeeld en hem geen hoger beroep meer open staat, hij direct ontslag moet nemen als minister. Als hij echter verdachte is, dan wordt hij geschorst als hij in voorlopige hechtenis is vanwege verdenking van een strafbaar feit. Eman verduidelijkte daarmee niet waarom Croes niet is geschorst, terwijl het kabinet wel naar analogie van Sint Maarten zegt te hebben gehandeld.

IN FUNCTIE ONDANKS HET ZIJN VAN VERDACHTE

Volgens Eman is het belangrijk om te bekijken hoe andere landen met dergelijke zaken omgaan. Hij noemde het voorbeeld van Amerika, waar een zaak tegen bijvoorbeeld Hillary Clinton haar niet hinderde om toch campagne te voeren. Volgens Eman zijn in Aruba de juiste stappen ondernomen en moet er een onderscheid worden gemaakt tussen personen die worden verdacht, in staat van beschuldiging worden gesteld en inderdaad zijn veroordeeld.

PAUL CROES KRIJGT 'BENEFIT OF THE DOUBT'

Het kabinet heeft er in dit geval, omdat het gaat om iemand die nog niet is veroordeeld, voor gekozen om de persoon de 'benefit of the doubt' te geven. "We hebben hiertoe op basis van analogie gekozen en hebben besloten zijn portefeuile over te nemen," aldus Eman. De Directie Wetgeving heeft inmiddels de opdracht gekregen om naar analogie van de wetgeving in Sint Maarten een wetsontwerp te maken, dat te zijner tijd aan de Staten zal worden voorgelgd.

PAUL CROES WILDE PORTEFEUILLE TER BESCHIKKING STELLEN

Volgens Eman heeft collega Paul Croes gezegd dat hij zijn portefeuille ter beschikking wilde stellen, om het openbaar ministerie in de gelegenheid te stellen ongestoord zijn onderzoek te verrichten. De premier is van ening dat Croes hiermee zijn bescheidenheid en grootsheid heeft aangetoond, iets wat hij onder het kabinet van een andere signatuur niet heeft geien, omdat destijds het openbaar ministerie in zijn werk werd gehnderd, vervolgd en voortdurend werd beschuldigd.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR