PAHO en WHO: water Aruba behoort tot beste ter wereld

PAHO en WHO: water Aruba behoort tot beste ter wereld

Posted on 03/20/2017 1:00 pm AST | Updated on 03/20/2017 1:00 pm AST

ORANJESTAD – Onlangs vond op initiatief van de minister van Volksgezondheid, dr. Alex Schwengle een bijeenkomst plaats over watermanagement. Aan de orde kwamen strategieën voor de kwaliteit van drinkwater en de stand van de waterdammen, tanki’s en waterputten die voor irrigatie worden gebruikt (voedsel en landscaping) en beerputwater. Duidelijk werd dat internationale richtlijnen en normen zoals bijvoorbeeld van de WHO/PAHO moeten worden gevolgd om de gezondheid van mens, plant en dier en het milieu in het algemeen veilig te stellen, aldus dr. Wilmer Salazar van de Directie Volksgezondheid (DVG).

“DE vergadering was niet alleen bedoel d voor de DVG, maar ook voor Santa Rosa, WEB en de RWZI (Rioolwater zuiveringsinstallatie) als de organisatie die er is voor de verwerking van rioolwater te Aruba. Deze instanties moeten de samenwerking versterken om de kwaliteit van de verschillende soorten water te bewaken. Ze moeten de standaards bewaken en als er iets aan de hand is moeten ze over een protocol beschikken zodat ze weten hoe te handelen bij een incident of calamiteit in relatie tot water.”

De DVG had voor de bijeenkomst twee internationale experts uitgenodigd, Teofilo Montero, regionaal coördinator van de Pan American health Organization en de World Health Organization en Marian Mesker van het Nationale Laboratorium te Amerika.

Teofilo Montero vertelde dat hij op uitnodiging van de DVG naar Aruba is gekomen om onderzoek te verrichten naar drinkwater en irrigatiewater. “We hebben bekeken hoe de kwaliteit van het water dat in Aruba wordt gebruikt kan worden verbeterd. Het water in Aruba is van zeer goede kwaliteit. Er is goed in geïnvesteerd om het op een niveau te hebben dat veel landen zouden willen hebben.”

Marian Mesker, expert op het gebied van het testen van water, is naar Aruba gekomen om met de WEB te praten over de fysisch-chemische resultaten van haar onderzoek. “Ik werk al jaren met de WEB samen en test het water ook al jaren lang. Het water dat hier uit de kraan komt is zo goed van kwaliteit, dat het wel water uit flessen lijkt. Aruba is een prachtige plaats om te bezoeken, met een geweldig klimaat en een heel goede kwaliteit water,” concludeerde Marian Mesker.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR