Jaarlijks Koninkrijksoverleg over gemeenschappelijke problemen in de regio

Jaarlijks Koninkrijksoverleg over gemeenschappelijke problemen in de regio

Posted on 03/1/2017 8:05 pm AST | Updated on 03/1/2017 9:14 pm AST

ORANJESTAD – Tijdens het jaarlijkse Koninkrijksoverleg buitenlandse betrekkingen afgelopen dinsdag, hebben ministers van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten overleg gevoerd over mogelijke manieren om de banden in het Koninkrijk te 'versterken'. De Nederlandse minister voor Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, toonde zich tevreden met de resultaten van het overleg en gaf aan dat gemeenschappelijke belangen het beste gezamenlijk aangepakt kunnen worden. Hij erkende dat er veel onrust is in de regio, dat er veel is veranderd en dat er sprake is van een ernstige bezorgdheid met betrekking tot de situatie in Venezuela. De bewindsman sprak over de regionale ontwikkelingen, de turbulente tijden waarvan nu sprake is, de relatie met Amerika en Venezuela en de effecten van de toenemende aanwezigheid van China in de regio. Koenders had weliswaar lovende woorden voor de vooruitstrevende initiatieven van Aruba op het gebied van duurzame ontwikkeling, maar stelde ook dat de plannen nu vertaald moesten worden in implementatie. Verder wil de Nederlandse bewindsman behulpzaam zijn bij het toetreding van de Caribische landen van het Koninkrijk in de regionale handelsunie CARICOM, als geassocieerde lidstaten.

 MINISTERS CARIBISCHE LANDEN

Achtereenvolgens gaven ook de drie premiers van de Caribische landen van het Koninkrijk hun interpretatie van de conferentie en een presentatie van wat zij voor hun land/regio willen bereiden. De Arubaanse premier verzekerde dat zijdens Aruba is meegewerkt om Nederland volgend jaar aan een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te helpen, maar dat Aruba daar ook voordeel van moet hebben. De premier van Sint Maarten gaf een beschouwing op de situatie in zijn land en gaf aan dat elk eiland moet bekijken wat in zijn voordeel is. Dat hoeft niet altijd hetzelfde belang te zijn dat andere eilanden hebben. Als voorbeeld gaf hij Parlatino, dat voor sommige eilanden voordelig kan zijn, maar Sint Maarten geeft de voorkeur aan CARICOM. De premier van Curaçao stelde eveneens dat men gezamenlijk verder kan komen en sprak de hoop uit dat men de gestelde doelen gezamenlijk zal bereiken.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR