Nederlandse inspecteurs gaan in InselAir interveniëren

Nederlandse inspecteurs gaan in InselAir interveniëren

Posted on 02/21/2017 8:36 pm AST | Updated on 02/21/2017 8:42 pm AST

ORANJESTAD - Nederland gaat - met instemming van de regeringen van Aruba en Curaçao - formeel interveniëren in zowel InselAir International en InselAir Aruba.  Dit houdt onder meer in dat een team van Nederlandse inspecteurs de nodige inspecties gaat uitvoeren in beide landen. Tot dat zij het ok geven, worden de vliegtuigen die op dit moment aan de grond staan niet vrij gegeven. Dit heeft de Nederlandse Staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een persconferentie medegedeeld. Redenen voor dit alles zijn de ernstige tekortkomingen die zowel op Aruba en op Curaçao bij de toezichthoudende autoriteiten zijn geconstateerd. 

ERNSTIGE TEKORTKOMINGEN

Met betrekking tot de ernst van de tekortkomingen is al vast komen te staan dat die in Curaçao ernstiger zijn dan die in Aruba. De situatie op Curaçao is volgens Dijksma zeer zorgelijk. Het betreft dan vooral het toezicht op de luchtvaartveiligheid. Ook het toezicht op Aruba vertoont tekortkomingen. Zo zijn er administratieve problemen en hoewel het bij het dagelijkse werk, de inspectie van de vliegtuigen op het platform volgens Dijksma ook veel goed gaat, is er ook systeemtoezicht nodig: "dat je eigenlijk wat verder weg kijkt naar de wijze waarop je je toezicht organiseert en je de vraag stelt: zijn wij nu state of die art bezig om dat op orde te hebben."

MANDAAT VOOR NEDERLANDSE INSPECTEURS

Voor Dijksma is vooral het systeem van toezicht van belang en of dit wel voldoende actueel en modern is. Aangezien er volgens de Staatssecretaris geen twijfel mag bestaan over het toezicht op de luchtveiligheid is er met beide regeringen (Aruba en Curaçao) afgesproken om te komen met een samenwerkingsovereenkomst, die er op neer komt dat er Nederlandse inspecteurs worden gestationeerd in beide landen, die van de beide regeringen mandaat krijgen om het toezicht te organiseren zoals zij dat ook in Nederland geldt. 

Die inspecteurs zullen er volgens Dijksma zo snel mogelijk komen: "En dat is ook nodig want u weet dat er op dit moment bij Inselair hier geen vliegtuigen in de lucht zijn, want er is momenteel sprake van een her-certificering Insel Air Aruba'". Volgens de Staatssecretaris is het de bedoeling dat de Nederlandse inspecteurs samen met hun Arubaanse collega's de her-certificering gaan afronden "waarbij we hopelijk ook tot een positief oordeel kunnen komen."

Over één ding was de Staatssecretaris heel duidelijk: "Er is één ding wat de Nederlandse regering niet gaat doen en dat is bijvoorbeeld geld stoppen in een individuele airline. Dus er zal geen bijdrage van de Nederlandse regering komen om bijvoorbeeld Inselair overeind te houden."

Beluister de verklaring van Dijksma HIER

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR