Arthur Dowers haalt uit naar ex-collega Otmar Oduber

Arthur Dowers haalt uit naar ex-collega Otmar Oduber

Posted on 02/15/2017 10:54 pm AST | Updated on 02/15/2017 10:55 pm AST

ORANJESTAD - Minister van Justitie Arthur Dowers beschouwt de mentaliteit van ex-collega Otmar Oduber als 'erg zielig'. Hij baseert zich hiermee op de uitspraken die de voormalig bewindsman heeft gedaan over de Minister van Justitie. Dowers in een interview donderdag met NoticiaCla.com, beschuldigde Oduber van verschillende dingen, variërend van voor zijn eigen belang werken in plaats van voor het volk tot het verantwoordelijk zijn voor het organiseren van concerten waar drugsgebruikers op af komen. 

GELD VOOR CRIMINALITEITSBESTRIJDING

Tot de problemen tussen beide personen behoort de kwestie van geld afkomstig uit het toerisme dat bestemd is voor criminaliteitsbestrijding. Volgens Dowers kwam Oduber destijds met kunstgrepen om er voor te zorgen dat het geld dat werd opgebracht door het toerisme voornamelijk naar hem (Oduber) ging, en dat hij (Oduber) kon beslissen over het geld. Volgens de bewindman was er al een samenwerking met de (Aruba) Hospitality (& Security) Foundation, maar functioneerde het systeem van geld innnen niet. "De afspraak is gemaakt dat het geld van het fonds naar de politie zou gaan. Ik heb nooit gezegd dat ik over dat geld wilde beslissen. Ik heb me daar nooit mee bemoeid," zei Dowers. Het geld kwam volgens Dowers niet direct van de hotels, maar moest via de Aruba Tourism Authority (ATA) lopen. Oduber deed volgens Dowers vervolgens alsof hij de baas was van het geld, en dat hij er over kon beschikken. "Daar gaat het niet over, Aruba moet er baat bij hebben", zei Dowers, aangevende dat Oduber vond dat hij altijd in de schijnwerpers moest staan. 

DOWERS WEIGERT GELD VOOR CRIMINALITEITSBESTRIJDING

Volgens Dowers is het een leugen dat hij geld voor criminaliteitsbestrijding zou hebben geweigerd. Volgens hem heeft hij gesteld dat justitie 10 miljoen florin extra nodig had. Justitie heeft zich volgens hem altijd loyaal opgesteld ten aanzien van bezuinigingen en heeft hij ten aanzien van de politie tegelijk gedaan wat nodig was. Toen hij zag dat er extra geld beschikbaar was in een fonds, vond hij dat het beschikbaar moest worden gesteld ten behoeve van de veiligheid van Aruba "en niet naar mijn," aldus Dowers.

CONCERTEN ORGANISEREN

Dowers vindt het triest dat er concerten werden georganiseerd die drugs naar Aruba brachten. "We weten dit omdat er veel drugs bij de concerten in beslag zijn genomen.  Toen de politiewoordvoerder verklaarde om hoeveel drugs het ging, kreeg hij kritiek van Oduber te verduren." Het betreffende concert (Electric Festival ) draagt volgens de minister bovendien niets bij aan de Arubaanse economie, maar het zorgt wel voor veel hoofdpijn. "We moeten bij elk concert politie inzetten. Oduber was wel bereid om 5 miljoen extra aan concerten uit te geven, maar was slechts bereid om 600.000 florin aan beveiliging uit te geven," aldus Dowers. Volgens hem geeft juist 85% van de toeristen aan dat de veiligheid van Aruba een reden is om naar het eiland te komen.

GELD VAN ATA WEIGEREN

Op de vraag van dit nieuwsportaal of de bewindsman inderdaad geld afkomstig van het toerisme voor de criminaliteitsbestrijding heeft  geweigerd, antwoordde hij volmondig "Nee." "Toen ik druk op ging uitoefenen en zei dat het zo niet kon, is men met een negatieve campagne tegen justitie begonnen, die van invloed kon zijn op Aruba als toeristische bestemming, door hun (Otmar) zelf begonnen. Toen ik druk uitoefende kwam er opeens 5 miljoen op tafel. Ik heb nooit geweigerd. Ik heb wel gezegd dat ik geen 10 miljoen nodig had. En met het geld kon men ook geen macht binnen de justitie kopen," aldus Dowers.  Volgens de bewindsman was het zijn ex-collega (Oduber) vooral te doen om zichzelf: "Zijn focus lag niet op Aruba, maar op zichzelf."

INVESTEREN IN ARUPARKING IN PLAATS VAN JUSTITIE

En andere beschuldiging van Dowers is dat Otmar, toen het zo belangrijk was om in justitie te investeren, liever geld stopte in Aruparking (betaald parkeren project dat in 2015 was ingevoerd). Aruba heeft veel schade ondervonden door Aruparking, terwijl dat geld ook voor de politie gebruikt had kunnen worden. "De realiteit is dat in plaats daarvan het geld in Aruparking is gestopt, dat een bedrijf is waar men campagnevoerders (van Oduber) en eigen mensen te werk kan stellen. Dat is de realiteit," stelde Dowers.

WEIGEREN MET OTMAR TE VERGADEREN OVER JUSTITIE

De beschuldiging van Oduber dat Dowers zou hebben geweigerd met hem te vergaderen over criminaliteit na een de aanval op een taxibestuurder in de z.g. hotzone (druk bezochte toeristen sector) enkele jaren geleden, wordt door Dowers bestempeld als flauwekul. "Dat heb ik hem ook gezegd. Als hij toeristen binnenbrengt die een taxichauffeur bijna doodslaan, ga ik de AHATA en de ATA niet bellen (en vragen) hoe dat kan. It's not my call to make. Dergelijke dingen kunnen gebeuren. Als er iets gebeurt, dan praat je met mij. Maar nee, jij wil een show maken over de rug van anderen," aldus Dowers, die van mening is dat Oduber niet degene was die het openbaar ministerie ter verantwoording moest roepen.

ALCOHOL EN KINDEREN

Ook over de kwestie van kinderen had de bewindsman wat te zeggen. "Hij loopt overal rond om gekkigheid te verkondigen, waar hij zelf deelgenoot van was." Dowers zet vraagtekens bij de opmerkingen die Oduber deze dagen maakt over kindermisbruik op het eiland. "Waar was jij al die tijd? Waarom heb je niet wat extra geld gegeven om de misbruik van kinderen aan te pakken? Er zijn veel kinderen op Aruba die het moeilijk hebben. De groep die het het moeilijkst heeft, zijn de misbruikte kinderen," aldus Dowers, "Maar ik heb je (Oduber) nooit horen zeggen "laat ik iets geven". Nee, geef ze maar alcohol om los te gaan in carnaval, zodat ze ook nog zwanger kunnen raken. Daar ben je (Oduber) goed in. Concerten organiseren waar ze extacy kunnen gebruiken. Daar ben je (Oduber) goed in. Als je iets wilt om over te praten, dan heb ik genoeg om over te praten," besloot Dowers.

Beluister het hele interview (in het Papiaments) HIER.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR