Jeroen Pauw: Ken je plaats in gezelschap

Posted on 01/24/2017 2:14 pm AST | Updated on 01/24/2017 2:16 pm AST

ORANJESTAD – Als je een bekende journalist bent, moet je altijd bewust zijn van wie je bent in een gezelschap en daarmee rekening houden. De bekende Nederlandse journalist Jeroen Pauw vertelde bij zijn bezoek aan Aruba wat het betekent om bekend te zijn en hoe hij daarmee om gaat.  Pauw was recentelijk op Aruba, op uitnodiging van UNESCO, als facilitator tijdens de Media Pressure Cooker-sessies voor de lokale pers en andere genodigden.

VERSCHIL JOURNALISTEN ARUBA EN CURACAO

Pauw was recent zowel op Aruba en Curaçao, om daar op uitnodiging van UNESCO op te treden als facilitator bij de Media Pressure Cooker-sessies voor de lokale pers en genodigden. Tijdens zijn contacten met de journalisten van de beide eilanden heeft hij verschillen geconstateerd: “Ik heb geconstateerd dat de journalisten van Curaçao ‘wilder’ zijn dan de journalisten van Aruba.” Hij maakte wel het voorbehoud dat hij alleen kon oordelen over de journalisten die op beide eilanden bij de sessies waren geweest. Aan het einde van de sessies zei Pauw ook dat hij onder de indruk was van de kwaliteit van de resultaten van de bijeenkomsten.

MEDIALANDSCHAP EN INTERVIEWTECHNIEK

Pauw heeft tijdens de sessie onder meer over het lokale medialandschap gesproken en dat vergeleken met de rest van de wereld. Een groot verschil is dat in Aruba een journalist een soort ‘superman’ moet zijn en alle terreinen moet kunnen bestrijken, terwijl in grote landen ruimte is voor allerlei specialismes. Beide situaties kennen hun voor- en nadelen. Daarnaast is Pauw ingegaan op interviewtechnieken. Opmerkelijk was dat ook allerlei bekende Arubaanse journalisten die aan deze training meededen er tot hun verrassing achter kwamen dat er nog veel anders kan. Pauw gaf toe zelf ook wel eens de fout in te gaan, bijvoorbeeld toen hij een collega van de NOS moest interviewen. Deze sessies waren voor de deelnemers zeer waardevol en ze hebben geleerd met andere ogen te kijken, ook de al ervaren journalisten gaven dit toe.

“CELEBRITY-STATUS” PROBLEMATISCH VOOR PAUW?

Opvallend was dat sommige van de deelnemers geïntimideerd waren door de bekendheid van Jeroen Pauw en dat anderen daar juist enthousiast door werden. Sommigen zien hem als een role model, en een enkeling gaf toe mee te doen aan de sessies “om Jeroen Pauw te ontmoeten”'. Pauw kon zelf niet aangeven of dit hun prestaties heeft beïnvloed. “Dat weet je nooit precies. Maar ik denk niet dat ik een beroemdheid ben ik Aruba.” Toen hij met een collega iets was gaan drinken heeft hij daar tenminste niets van gemerkt, in de zin dat hij werd herkend, stelde hij. In Nederland is dat anders en daar kan het kopen van een pot verf om die reden leiden tot interessante opmerkingen van de verkoper.

“Ik merk ook dat mensen aardiger en dienstbaarder kunnen zijn, als je bekend bent,” stelt de journalist. Als anecdote vertelt hij dat bij de aankoop van dezelfde pot witte verf de verkoper een praatje maakt en vraagt: mooie kleur he? Terwijl het om een gewone pot witte verf gaat.

Pauw is een veteraan in zijn vak en heeft tegenwoordig zijn eigen populaire praatprogramma  'Pauw' op de Nederlandse televisie. Daarvoor was hij medepresentator van in "Pauw & Witteman" en presentator van het nieuwsprogramma NOVA. Daarnaast heeft hij een eigen productiebedrijf. Pauw is vanaf 23 februari weer te zien op de Nederlandse televisie.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR