Citgo zal de begrote opbrengsten voor 2017 niet halen

Citgo zal de begrote opbrengsten voor 2017 niet halen

Posted on 01/13/2017 7:36 am AST | Updated on 01/13/2017 7:37 am AST

ORANJESTAD – Citgo zal in 2017 niet opbrengen wat in de begroting is opgenomen. Dat is tenminste de verwachting van het College Aruba financieel toezicht (CAft) in zijn rapport bij de landsbegroting 2017. In de impactanalyse die de overheid heeft opgesteld is gerekend met 600 arbeidsplaatsen aan directe werkgelegenheid van de raffinaderij en 650 arbeidsplaatsen aan indirecte werkgelegenheid in 2017. De overheid heeft in haar berekeningen aangenomen dat deze 1250 arbeidsplaatsen vanaf januari 2017 volledig bezet zullen zijn. Het CAft acht het echter onwaarschijnlijk dat deze medewerkers, met een gemiddeld loon van AWG 50.680, allemaal vanaf januari werkzaam zullen zijn. Het CAFt vertrouwt de analyse van de overheid dus niet en geeft aan dat deze niet realistisch is.

MINDER INKOMSTEN

Als gevolg hiervan zullen de opbrengsten aan belastingen en premies van deze additionele werkgelegenheid zullen daarom veel lager uitvallen dan de 20 miljoen die in de begroting is meegenomen. Deze opbrengsten bestaan voor AWG 4 miljoen uit loonbelasting, AWG 10 miljoen uit premies AOV/AWW en AWG 15 miljoen uit de kostenverlaging voor de landsbijdrage van de AZV vanwege de additionele premieopbrengsten. Dit brengt volgens het CAft verdere risico’s met zich mee voor de realisatie van de vastgestelde begroting van het land.

RISICOANALYSE

Naast de impactanalyse van de heropening van de raffinaderij heeft de regering ook een risicoanalyse gepresenteerd, waarin drie risico’s worden toegelicht. Uit deze analyse blijkt volgens het CAft echter nog onvoldoende wat de risico’s voor het land zullen zijn wanneer het opstarten en de continuïteit van het bedrijf in het geding is, bijvoorbeeld als gevolg van financieringsproblemen. “Aangezien moederbedrijf PDVSA zich genoodzaakt heeft gezien zijn belang in Citgo als onderpand in te brengen bij financieringsoperaties, is dit niet denkbeeldig.” 

WEGVALLEN BATEN

Het wegvallen van de in de begroting opgenomen baten van de heropening van de raffinaderij kan volgens het CAft “ernstige gevolgen hebben voor de begroting van Aruba.”

Het feit dat Aruba garant staat aan Citgo vormt een ander risico. Het Land staat garant voor RDA (Refineria di Aruba) als deze zijn verplichtingen niet nakomt. Volgens de analyse van de overheid zou het risico hierop nagenoeg te verwaarlozen zijn. Het CAft wijst er echter op dat als dit risico zich wel materialiseert, de financiële consequenties voor Aruba aanzienlijk zullen zijn.

GARANTIEVERPLICHTING

Het CAft wijst er verder op dat de garantieverplichting van Aruba minimaal USD 300 miljoen bedraagt en maximaal gelijk is aan het bedrag van de investeringen van Citgo in de olieraffinaderij. De investeringskosten van Citgo worden vanaf 2017 jaarlijks bekend gemaakt. Het CAft wil daarom een beter inzicht in de exacte omvang van de verplichtingen en taken van de RDA en vindt een omschrijving per verplichting van hoe het risico op niet-nakoming wordt gemitigeerd, noodzakelijk.

“Op korte termijn lijkt het grootste risico dat de begrote opbrengsten van de raffinaderij in 2017 niet zullen worden gehaald en het begrote financieringssaldo in gevaar zal brengen,” aldus het CAft.

Lees het rapport hier.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR