Wijzingingen in samenstelling parlementen kunnen IPKO-vergaderingen niet hinderen

Wijzingingen in samenstelling parlementen kunnen IPKO-vergaderingen niet hinderen

Posted on 01/11/2017 1:58 pm AST | Updated on 01/11/2017 1:58 pm AST

WILLEMSTAD – De verschillende parlementen van het Koninkrijk zijn qua samenstelling recentelijk gewijzigd en dat is de dynamiek van het leven en een welkome verandering. Maar deze wijzigingen mogen het continu proces van de IPKO-vergaderingen niet hinderen. Statenvoorzitter drs. Mervin Wyatt-Ras stelde dit dinsdag bij de aanvang van het  IPKO (interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties). De bijeenkomst, waar delegaties van de parlementen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederkand deelnemen, duurt nog tot 13 januari.

EERSTE DAG

Op de eerste dag werden er inleidingen gehouden door de voorzitters van de parlementen, van Curaçao door Giselle Mc Williams, van Sint Maarten door Sarah Wescott, van Nederland door Jeroen Recourt en van Aruba door Mervin Wyatt-Ras. Daarna kwamen verschillende onderwerpen aan de orde.

De Arubaanse Statenvoorzitter stelde in haar inleiding dat de verschillende parlementen van het Koninkrijk qua samenstelling recentelijk zijn gewijzigd en zij noemde dit ‘de dynamiek van het leven’ en ‘een welkome verandering’. Deze wijzigingen mogen volgens haar echter het continu proces van de IPKO-vergaderingen niet hinderen.

Ze wees erop dat de banden in het Koninkrijk afhankelijk zijn van het continue contact tussen de volksvertegenwoordigers van de verschillende landen. Maar dit moet volgens haar wel gestructureerd gebeuren.

IPKO NIET UITSTELLEN

In verband hiermee wilde de Arubaanse delegatie het IPKO niet uitstellen, zoals was voorgesteld door andere collega’s. Het is van belang om over verschillende onderwerpen met elkaar te praten. Wyatt-Ras sprak de wens uit dat de delegaties vruchtbare discussies zouden hebben, op basis van gelijkheid en wederzijds respect en in het belang van het Koninkrijk.

Na de inleidingen volgden verschillende onderwerpen, waaronder de economische mogelijkheden binnen het Koninkrijk, de presentatie van een project inzake thermische energie, klimaatverandering en energie. Na afloop was er een bezoek aan de haven.

AGENDA KOMENDE DAGEN

De komende dagen staan de volgende onderwerpen op de agenda: jongeren, AOV/AOW, het recht van initiatief van de parlementen om met wetsvoorstellen te komen, de procedure voor de wet op de geschillenregeling, de dubbele taaltoets, integriteit van bestuur, het Constitutioneel Hof, volksgezondheid en een bezoek aan het nieuwe ziekenhuis te  Otrabanda. Donderdag komt het project aan de Oostpunt aan bod en wordt daar een bezoek aan gebracht.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR