IPKO-vergadering behandelt opnieuw geschillenregeling

IPKO-vergadering behandelt opnieuw geschillenregeling

Posted on 01/9/2017 11:19 pm AST | Updated on 01/9/2017 11:50 pm AST

WILLEMSTAD/ORANJESTAD – De parlementen van de landen van het Koninkrijk zullen opnieuw met elkaar praten over de geschillenregeling, tijdens hun bijeenkomst die deze week op Curaçao zal plaatsvinden. Tijdens het zogeheten Interparlementair Koninkrijksoverleg komen de parlementen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland enkele dagen samen om over gemeenschappelijke aangelegenheden te praten en vervolgens een gezamenlijke verklaring uit te geven. Op de agenda staat deze keer wederom de geschillenregeling en ook de benoeming van de Gouverneur van Aruba.

GESCHILLENREGELING

De geschillenregeling is een terugkerend agendapunt tijdens het IPKO en het lukt maar niet om een en ander te concretiseren. Het probleem is dat de Nederlandse regering geen uitvoering wil geven aan afspraken die tijdens het IPKO tussen de parlementen, inclusief de Nederlandse, zijn gemaakt. Het lijkt erop dat Nederland de teugels niet uit handen wil geven en dat dit met de geschillenregeling gevaar loopt. Nederland is met een voorstel gekomen dat voor de parlementen, en zeker voor die van de Caribische delen van het Koninkrijk, niet aanvaardbaar is. Het valt te bezien of er deze keer wel iets concreets wordt bereikt.

BENOEMING GOUVERNEUR

De MEP-fractie in de Arubaanse Staten heeft laten weten dat ook de benoeming van de Gouverneur aan de orde zal komen, gezien het conflict dat hierover tussen Aruba en Nederland is ontstaan. Volgens Nederland is de benoeming, hoewel het ‘geen schoonheidsprijs verdient’, volgens de regels gegaan. Reden waarom men geen problemen ziet. Bovendien zijn Aruba en Nederland overeengekomen dat men de benoeming zou accepteren. Desondanks blijft het Arubaanse kabinet volhouden dat een en ander niet goed is gegaan en zijn er signalen dat de nieuwe Gouverneur geboycot wordt. NoticiaCla.com heeft begrepen dat deze situatie tijdens het IPKO op Curaçao aan de orde zal komen.

Foto: archieffoto van NoticiaCla.com van het IPKO in 2016 in Nederland.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR