AVP: Wet financiering politieke partijen in januari naar RvA

AVP: Wet financiering politieke partijen in januari naar RvA

Posted on 12/31/2016 9:08 pm AST | Updated on 12/31/2016 9:09 pm AST

ORANJESTAD – De wet die de financiering van politieke partijen moet reguleren moet voor de verkiezingen in 2017 klaar zijn. Hoewel de AVP hier al langer een initiatief toe heeft genomen en al eerder bij eerdere verkiezingen was gezegd dat men er mee zou komen, gaat het volgens Marlon Sneek, fractieleider van de AVP in het parlement, nu toch van komen. “Het ontwerp is klaar,” verzekerde hij deze week aan NoticiaCla.com, “In het nieuwe jaar, in de loop van de eerste twee weken van januari denk ik dat hij naar de Raad van Advies kan.”

WAAROM TELKENS VERTRAGING

Volgens Sneek is er de nodige vertraging opgetreden omdat men de wet telkens aan het aanpassen was. “We zoeken naar de beste wet die ook daadwerkelijk kan werken,” vertelt Sneek. Daarbij is ook naar Curaçao gekeken: “Daar hebben ze wetgeving die de financiering van politieke partijen reguleert, maar iedereen beticht elkaar ervan stemmen te kopen en dat men corrupt is. Dat willen wij niet.” Op aandringen van NoticiaCla.com gaf Sneek aan dat hij verwacht dat de wet in de tweede week van januari naar de Raad van Advies kan.

REACTIE MEP

Voor de MEP-partij is een dergelijk wet een ‘must’, aldus partijleider Evelyn Wever-Croes in een verklaring aan deze nieuwssite. “Aruba is het enige land in het Koninkrijk dat een dergelijke wet nog niet heeft. En een dergelijke wet is dringend noodzakelijk,” stelt ze. Ze wijst erop dat de AVP-partij miljoenen in verkiezingscampagnes steekt, bedragen waar de MEP lang niet aan komt. Om die uitgaven te kunnen controleren is het nodig dat de wet er komt. “Ik zit al 7 jaar in het parlement en heb vanaf het begin al gezegd dat dit een van de prioriteiten moet zijn.” Ze gaf verder aan dat ze tijdens het eerstvolgende IPKO (bijeenkomsten tussen de parlementen van het Koninkrijk) met een notitie over dit cruciale onderwerp zal komen. “De AVP belooft er mee te komen maar tot op heden hebben ze dat niet gedaan.”

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR