PDVSA in het geheim Citgo raffinaderijen in Amerika aan Rusland verhypothekeerd

PDVSA in het geheim Citgo raffinaderijen in Amerika aan Rusland verhypothekeerd

Posted on 12/24/2016 12:47 pm AST | Updated on 12/24/2016 12:49 pm AST

CARACAS - Venezuela heeft in het geheim zijn raffinaderijen van Citgo in Amerika verhypothekeerd aan het Russische staatsbedrijf Rosneft. Dat rapporteerde de Latin American edition van de Herald Tribune vrijdag op zijn website. De webkrant heeft dit opgemaakt uit een registratie die op 30 november op grond van de Delaware Uniform Commercial Code is gedaan ten aanzien van de Citgo-eigenaar, PDV Holding. Vrijdag liet het hoofd van het Arubaanse onderhandelingsteam inzake de Citgo-deal en huidig minister van Economische Zaken, Richard Arends, aan NoticiaCla.com weten hier niet van op de hoogte te zijn. Ook de advocaten van Citgo waren hiervan niet op de hoogte, aldus Arends, “Ze zeiden ons dat ze dit bericht voor het eerst zagen.”

WAT HOUDT VERHYPOTHEKEREN IN?

PDV Holding Inc. is eigendom van het Venezolaanse staatsbedrijf Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) en is zelf eigenaar van Citgo Holding Inc., dat op zijn beurt weer eigenaar is van Citgo Petroleum Corporation, welk laatste bedrijf 3 raffinaderijen en pijpleidingen heeft door heel Amerika. Als Citgo of PDVSA in de financiële problemen komen, zou door de hypotheek die nu is gegeven, het Russische bedrijf eigenaar kunnen worden van strategisch belangrijke olieraffinaderijen en pijpleidingen in Amerika.

DE DEAL

Uit het onderzoek is gebleken dat PDVSA niet minder dan 49.9% van de Citgo-aandelen heeft verhypothekeerd aan Rosneft voor een lening van 1.5 miljard US Dollars. In oktober had PDVSA PDVSA al 50.1% van de aandelen van Citgo Holding Inc. gebruikt als onderpand om de eigenaren van obligaties ter waarde van 2.8 miljard US Dollars over te halen om de uitkeringen 4 jaar uit te stellen. De deal met Rosneft betekent dat nu 100% van Citgo bezwaard is.

WIE IS ROSNEFT

Rosenft is in 1992 opgericht en is uitgegroeid tot de grootste olie- en gasproducent ter wereld, met een produktie van 5.2 miljoen vaten per dag. In 2004 nam Rosneft concurrent  Yukos over, nadat president Vladimir Putin het hoofd van het bedrijf, Mikhail Khodorkovsky had laten opsluiten. De Russische staat is voor 69.5% eigenaar van Rosneft en het hoofd van de organisatie, Igor Sechin, is al lange tijd een trouwe volgeling van Putin. 

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR