Amigoe: Inspecteur geneesmiddelen tekenbevoegdheid ontzegd

Amigoe: Inspecteur geneesmiddelen tekenbevoegdheid ontzegd

Posted on 11/14/2016 9:29 pm AST | Updated on 11/14/2016 10:57 pm AST

ORANJESTAD — Volksgezondheid-minister Alex Schwengle (AVP) heeft ingegrepen bij de Inspectie Geneesmiddelen en inspecteur Gregory Edmund Fung-A-Fat zijn tekenbevoegdheid ontnomen. Dat zegt avondkrant Amigoe vandaag. Reden voor de ontzegging   is verstrengeling van belangen. Fung-A-Fat stelt zelf tot op heden wel degelijk tekenbevoegdheid te hebben, dat hierover niets ‘zwart op wit’ staat en dat hij gewoon nog zijn werk als inspecteur uitvoert.

De Inspectie Geneesmiddelen ziet toe op de medicijnverstrekking op Aruba. Daarbij heeft ze te maken met twee partijen: de botica’s die aan de Arubanen geneesmiddelen afleveren en de importeurs van geneesmiddelen. Eén van die importeurs is Island RX N.V., opgericht in 2003 met als directeuren Gregory Edmund Fung-A-Fat en zijn vader die dezelfde naam draagt. Als inspecteur controleert Fung-A-Fat dus zijn eigen bedrijf. Ondanks dat de KVK deze informatie versterkt, ontkent Edmund aan Amigoe dat dit zijn bedrijf betreft. “Het is een familiebedrijf en het is al zo’n acht jaar inactief.” Amigoe heeft echter een factuur van Island RX N.V. naar Botica di Servicio in Noord in handen (datum: 8 november 2016), waaruit duidelijk wordt dat het bedrijf wel degelijk actief is. 

 

Koffiehuis

Daarmee houdt de belangenverstrengeling niet op. Uit een inschrijving bij de Kamer van Koophandel blijkt dat zijn echtgenote Patricia Gail Mitton ingeschreven is met het bedrijf S.N.T. Holding. Dat bedrijf exploiteert een koffiehuis, Coffee Spot, gevestigd in een apotheekpand in San Nicolas van één van de grotere importeurs-botica’s, Visser Holding Aruba. Daarnaast is Fung-A-Fat ook nog zelf apotheker: parttime in het Imsan, ook in San Nicolas. En weer controleert hij als Inspecteur Geneesmiddelen zichzelf. Op drie manieren komen zijn activiteiten in conflict met zijn functie als toezichthouder op de verstrekking van geneesmiddelen. 

Amigoe nam contact op met Imsan-directeur Joël Rajnherc met de vraag of hij op de hoogte is van deze combinerende werkzaamheden. Rajnherc laat desgevraagd weten dat hij ‘geen commentaar wil geven’, omdat hij ‘de achtergronden niet kent’. Edmund zelf meldt dat zijn vrouw inderdaad een pand verhuurt als koffietent, maar dat ‘deze los staat van de botica’ en dat er hier dus ‘geen sprake kan zijn van belangenverstrengeling’. Over het feit dat hij bij Imsan werkt als apotheker, stelt hij: “Ik ben hiervoor in 2008 gevraagd door Volksgezondheid-minister Booshi Wever (destijds MEP, red.) om te helpen met Imsan. Sindsdien hebben we hele goede afspraken over de taken. Als ik iets voor Imsan moet tekenen, dan wordt dat gecontroleerd door de tweede inspecteur.” Het klopt dat Volksgezondheidminister Booshi Wever hem middels een Ministeriële Beschikking toestemming heeft gegeven heeft om een nevenfunctie te bekleden als parttime apotheker bij Imsan. Dat hij zelf een importeursbedrijf bezit en via de Coffee Spot een relatie onderhoudt met importeur-botica Visser, was niet bij de minister bekendgemaakt.

 

 

Schorsing

Door één van de botica’s, Botica di Servicio, werden deze conflicterende activiteiten aan de orde gesteld in een bijeenkomst op 27 oktober waar ook minister Schwengle van Volksgezondheid aan deelnam. Nog tijdens de vergadering ontnam de minister Fung-A-Fat zijn tekenbevoegdheid in afwachting van een onderzoek naar diens activiteiten, vertelt Lennert van der Poel, General Manager van Botica de Servicio. “Tijdens de vergadering zei de minister zelfs nog dat zijn collega om deze reden geen vakantie meer kon opnemen.” Op de maatregelen tegen de inspecteur zelf, wil hij niet ingaan. “Dat is een zaak van de Inspectie en minister. Uiteraard moet de minister optreden als er sprake is van belangenverstrengeling.” Wel heeft de ingreep van de minister gevolgen voor het werk van de apotheek. “Wij zijn afhankelijk van de Inspectie Geneesmiddelen. Als een bepaald medicijn niet op het eiland te krijgen is, moeten we dat uit het buitenland halen. Wij kunnen dat heel snel, maar we mogen dat alleen doen met toestemming van de Inspectie. Vaak levert dat enorm veel vertraging op en daar is de patiënt onnodig de dupe van. We maken nu mee dat de ene inspecteur geen tekenbevoegdheid heeft en dat de ander niet op het eiland is. Ondertussen zit wel een patiënt te wachten op zijn medicijn.”

 Fung-A-Fat zelf stelt nog altijd tekenbevoegdheid te hebben en volledig werkzaam te zijn als inspecteur. “Het is een gerucht. Hierover staat niets zwart-op-wit en ik heb hier niets over gehoord van de minister. Ik zit nog op werk en heb vanochtend nog met de minister om tafel gezeten.” 

Inval

Een week na de beslissing van de minister werd Botica di Servicio ineens geconfronteerd met een inval, waarbij de Inspectie Geneesmiddelen uitgebreid voorraden en administratie controleerde. Of er een relatie bestaat tussen de inval en de schorsing, laat Van der Poel in het midden. “Het is vervelend, het verstoort onze werkzaamheden, maar wij hebben onze administratie goed op orde en hier gebeurt niets onregelmatigs. Wij hebben niets te verbergen.” 

Minister Schwengle was voor het sluiten van deze editie niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: Avondkrant Amigoe

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR