Regering boos over eenzijdige benoeming Gouverneur

Regering boos over eenzijdige benoeming Gouverneur

Posted on 10/10/2016 10:02 am AST | Updated on 10/10/2016 10:04 am AST

ORANJESTAD - De eenzijdige benoeming afgelopen vrijdag door Nederland van een nieuwe Gouverneur van Aruba, heeft wederom een ernstig probleem tussen Aruba en Nederland veroorzaakt. De reden is dat de benoeming voor de Arubaanse regering en in het bijzonder premier Eman als een volslagen verrassing kwam. NoticiaCla.com heeft uit betrouwbare bron vernomen dat dit ook de reden was waarom premier Eman afgelopen vrijdagochtend niet aanwezig was bij de CITGO-ceremonie in San Nicolas: "De mininister was te teleurgesteld, verrast en boos." 

GESPREK MET NEDERLAND

NoticiaCla.com heeft begrepen dat nauwelijks een dag tevoren, op donderdag, nog gesprekken zijn gevoerd tussen de premiers van Aruba en Nederland, Mike Eman en Marc Rutte, en met de persoon in kwestie. Toen is het signaal afgegeven dat de persoon die nu benoemd is, geen kandidaat was of zou zijn. Bovendien zou hij officieel protest aantekenen tegen de gang van zaken met betrekking tot de benoeming. Daarom was de verrassing des te groter toen vrijdag door Nederland een bericht werd uitgegeven waarin is aangekondigd dat Alfonso Boekhoudt zelf de nieuwe Gouverneur van Aruba wordt.

REGERING BOOS

NoticiaCla.com heeft van zijn bronnen 'dicht bij het vuur' begrepen dat (met uitzondering van een enkeling) bijna het hele kabinet niet alleen ontstemd is over de handelwijze van Nederland, maar zich ook ergert aan Boekhoudt, die akkoord is gegaan met een benoeming die tegen alle afspraken in gaat. De meeste ministers van het kabinet zijn ontstemd over de handelwijze van hun collega en willen het er ook niet bij laten zitten. Deze nieuwssite heeft van een vertrouweling van de regering vernomen dat men uit alle macht zal proberen de kwestie aan te vechten en dat dit zelfs een 'persoonlijke oorlog' kan worden. Vooral nu Nederland compleet is afgeweken van de lijst van voordrachten die Aruba enige tijd geleden heeft gepresenteerd. Op die lijst stonden de namen van 

Angel Bermudez, Ike Posner en Glenda Margaretha. NoticiaCla.com heeft begrepen dat Nederland herhaaldelijk heeft aangegeven dat deze personen niet geschikt werden geacht en dat vervolgens Aruba geen enkele serieuze poging heeft gedaan om naar andere kandidaten uit te kijken. Deze vertraging heeft gemaakt dat Nederland afgelopen vrijdag een eenzijdige beslissing heeft genomen.

BESLUIT TERUGDRAAIEN

Onderzoek door NoticiaCla.com heeft uitgewezen dat er nu niet veel meer gedaan kan worden, want het 'tegenhouden' van het besluit of het aantekenen van 'protest' tegen de benoeming had moeten gebeuren tijdens de vergadering van de Rijksministerraad waar de benoeming van de Gouverneur aan de orde kwam. Dit had moeten gebeuren in de vorm van een 'voortgezet overleg van de Rijksministerraad', conform artikel 12 van het Statuut. Volgens informatie waar NoticiaCla.com over beschikt is dit niet gebeurd en kan daarom niet veel meer tegen de benoeming worden gedaan.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR