ABC verliest rechtszaak tegen Azure Condominium

ABC verliest rechtszaak tegen Azure Condominium

Posted on 09/21/2016 12:02 pm AST | Updated on 09/21/2016 4:49 pm AST

ORANJESTAD - De Aruba Birdlife Conservation (ABC) heeft de rechtszaak verloren tegen de ontwikkelaars van het project Azure Condominiums, PGM Condobuilders NV. In een twaalf pagina's tellend vonnis stelt de rechtbank onder meer dat ABC te lang heeft gewacht met zijn protest tegen het project en daarom nu geen vordering kan instellen. Verder zou het stoppen van het project grotere problemen geven voor PGM (mogelijk failliet en een ruine op het terrein) dan voor ABC. Daarom is de vordering van ABC, inhoudende stoppen met de constructie en het in oude staat brengen van het terrein, afgewezen. 

BEOORDELING

In grote lijnen komt de uitspraak van de rechter er op neer dat de stichting ABC niet in actie is gekomen toen men in 2014 door de ontwikkelaars tijdens een vergadering van het project op de hoogte was gesteld. ABC was vanaf eind augustus 2014 op de hoogte en heeft er destijds niet voor gekozen om op enigerlei wijze protest of bezwaar aan te tekenen. ABC wist toen al, of behoorde volgens de rechter te begrijpen dat PGM een groot project zou ontwikkelen en veel geld zou investeren: "Vast staat echter dat ABC toen geen protest of bezwaar heeft opgeworpen tegen het project, terwijl is gesteld noch gebleken dat ABC - anders dan nu - toen van mening was dat het perceel geen groengebied was in de zin van het ROP (Ruimtelijk Ontwikkelingsplan, red.) en toen niet wist of zich realiseerde dat de bouw van het project de thans door haar gestelde schade en/of hinder zou veroorzaken voor de flora en fauna op en in de omgeving van het perceel."

Ook daarna is ABC stil gebleven. De rechter beschrijft in zijn vonnis hoe PGM eind november 2015 met de constructie is begonnen en gedurende vijf maanden meer dan 500 m3 beton heeft gestort, gebruikmakend van tenminste 39 volle (niet klein van omvang zijnde) betonvrachtwagens. Dit alles kon de stichting ABC niet zijn ontgaan, aldus de rechter, maar men is pas in actie gekomen nadat PGM al miljoenen in het project had gestoken. ABC heeft volgens de rechter te laat aan de bel getrokken, reden waarom de door ABC gevraagde voorzieningen zijn geweigerd.

Lees het vonnis hier.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR