Garantstellers moeten betalen bij langer verblijf dan toegestaan

Garantstellers moeten betalen bij langer verblijf dan toegestaan

Posted on 09/20/2016 9:35 am AST | Updated on 09/20/2016 9:36 am AST

ORANJESTAD - Als er een persoon wordt aangehouden die langer in Aruba is gebleven dan was toegestaan en hij kan de kosten van zijn terugkeer naar eigen land niet betalen, dan zal in het vervolg degene die 'garant' stond voor de persoon de rekening gepresenteerd krijgen. Tijdens de wekelijkse persconferentie van de overheid afgelopen maandag heeft minister van Justitie Arthur Dowers aangekondigd dat deze voorwaarde, die op het formulier voor garantstelling staat opgenomen, in de praktijk zal worden gebracht.

Ook zullen, als een uit het buitenland afkomstige persoon medische zorg nodig heeft, de kosten hiervan in rekening worden gebracht aan de garantsteller. De garantsteller komt hier alleen onder uit als de persoon de kosten zelf kan betalen. Minister Dowers deed een beroep op alle lokale personen die garant staan voor personen uit het buitenland en waarvan de verblijfsvergunnning is verlopen, om deze personen aan te spreken om het eiland te verlaten.

Minister Dowers voegde er nog aan toe dat de medische kosten behoorlijk kunnen oplopen, van enkele honderden tot wel meer dan 100.000 florin. Op het formulier voor garantstelling dat een lokale garantsteller ondertekent, staat dat hij daarvoor aansprakelijk is en dat hij bereid is die kosten voor zijn rekening te nemen.

De afgelopen weken is er uitgebreid gediscussieerd over personen afkomstig uit Latijns Amerika die in Aruba verblijven. Volgens Dowers verblijven zij zonder vergunning op Aruba en werken zij illegaal. Zij nemen de arbeidsplaatsen in van lokalen en van mensen die wel een vergunning hebben. Een kleine groep werkt niet en houdt zich bezig met criminele activiteiten.

De bewindsman haalde ook een geval aan van een persoon die zelfs was overleden terwijl hij illegaal op het eiland verbleef. Het is bekend dat mensen die illegaal in Aruba verblijven en geen mogelijkheid hebben hun medische kosten te betalen, te laat of helemaal niet naar de dokter gaan, met alle gevolgen van dien. Degene die (ooit) garant voor hun stond is aansprakelijk voor de kosten als gevolg van de ziekte of het overlijden. Dowers doet een beroep op lokale personen die garant staan voor buitenlanders om actief op te treden als de vergunning is verlopen en op die manier te helpen illegaal verblijf en criminaliteit tegen te gaan en zichzelf extra kosten te besparen.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR