Oduber: Tevreden met presentatie CBA-rapport over ‘all inclusive”

Oduber: Tevreden met presentatie CBA-rapport over ‘all inclusive”

Posted on 08/17/2016 9:47 am AST | Updated on 08/17/2016 9:47 am AST

ORANJESTAD – Vier maanden nadat de wetswijziging inzake het ‘all-inclusive-aanbod bij de Staten is ingediend, wordt het nu komende vrijdag behandeld. In dit verband heeft de Centrale Bank van Aruba (CBA) een presentatie gegeven aan minister Otmar Oduber. De fracties van zowel de MEP en de AVP hadden de Centrale Bank gevraagd een rapport op te stellen en een onderzoek te doen naar het wetsvoorstel en de impact die het zal hebben op de economie. Oduber heeft de Centrale Bank bedankt dat zij in een korte tijd in staat zijn geweest om een aantal referentiepunten te formuleren waarmee de diverse conclusies uit de verschillende beschikbare rapporten kunnen worden beoordeeld. Zo hebben de World Tourism Organisation en PWC inmiddels rapporten uitgebracht over het onderwerp ‘all-inclusive’ en heeft ook de ATA verschillende lokale rapporten op laten maken. Niet gedetailleerd, maar op een globale manier worden de effecten getoond voor de economie op het moment dat het ‘all inclusive’-aanbod toeneemt. Volgens Oduber zijn de bevindingen van de Centrale Bank in lijn met die van het PWC en andere rapporten. “Er kan geen discussie meer zijn over de financiële inpact van een toerist die in een ‘all inclusive’ kamer blijft. Die is namelijk aanmerkelijk minder dan die van een toerist die volgens EP (European Plan, met alleen ontbijt) in Aruba verblijft. Dit is nu aangetoond met cijfers en aangepast voor de Arubaanse situatie,” stelt Oduber.

RAPPORT IN LIJN MET PWC

De analyses in het rapport van het CBA komen volgens Oduber voor 95% overeen met die van het PWC. De Centrale Bank zal deze bevindingen publiceren en de minister hoopt dat dit nog voor vrijdag, als het wetsvoorstel wordt behandeld in de Staten, zal gebeuren.

RAPPORTEN VERGELIJKEN

Vrijdag tijdens de behandeling in de Staten van het wetsvoorstel inzake de regulering van het ‘all inclusive’-aanbod, kunnen de Statenleden de verschillende rapporten met elkaar vergelijken en concluderen dat de conclusies bijna identiek zijn en zien wat de zwakke en sterke punten zijn van een toeristenindustrie die afhankelijk is van ‘all inclusive’-aanbod”, aldus de minister.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR