KIA onderzoekt hoe man onopgemerkt bij gevangenismuur kon komen

KIA onderzoekt hoe man onopgemerkt bij gevangenismuur kon komen

Posted on 08/9/2016 1:31 pm AST | Updated on 08/9/2016 5:03 pm AST

ORANJESTAD -  In het KIA (Korrektie Instituut Aruba) is een onderzoek gaande hoe het mogelijk is dat een man onopgemerkt tot aan de muren van de gevangenis kon komen. De man heeft recent voor de ‘grap’ gefilmd hoe hij zonder gezien of gepakt te worden een van de buitenmuren van de gevangenis kon bereiken en heeft dit vervolgens op facebook gezet. “Als ik dit in welk ander land dan ook probeer, wordt ik beschoten of door een mijn opgeblazen,” schrijft de persoon, “Ik hou van Aruba.” Met deze boodschap is de video geplaatst die hij van zichzelf heeft gemaakt. Gevangenisdirecteur Rocco Tjon heeft dinsdagochtend in een verklaring aan NotiiaCla.com gezegd dat er een onderzoek gaande is naar de toedracht van het feit en naar de regels die de betrokken persoon mogelijk heeft overtreden, om hem daarna daarop aan te spreken.

HEKWERK NIET IN OPTIMALE STAAT

Tjon erkent tegelijk dat het hetwerk rond de gevangenis zich niet in optimale staat bevindt. “Het is geen geheim dat het niet in een goede conditie is,’ zegt hij tegen NoticiaCla.com. Toch is het volgens hem niet ongebruikelijk dat ook in andere landen, vooral als de gevangenis zich in de stand bevindt, mensen bij de muren kunnen komen: “Dat neemt niet weg dat we enkele projecten hebben lopen om de beveiliging zo goed mogelijk te verbeteren, om de gevangenis veilig te maken voor zowel het personeel en de gedetineerden.”

DE VIDEO

Wat hij op de video heeft gezien is niet normaal en Tjon vindt in ieder geval de video zelf niet normaal. Hij vindt het wel belangrijk om te kijken naar het motief van de man om een dergelijke video te willen maken. In het verleden hebben mensen wel geprobeerd de gevangenis te benaderen om smokkelwaar naar binnen te brengen, maar die zijn destijds direct betrapt. “Je moet dus wel nagaan waarom iemand de gvangenis benadert. Dat maakt het niet minder erg. Laat ik duidelijk zijn. Ik keur dit niet goed en we zullen alles er aan doen om de situatie te verbeteren.”

FALENDE BEVEILIGING

Naar aanleiding van de gang van zaken bij eerdere incidenten, waarbij de smokkelpogingen wel werden opgemerkt en verhinderd, heeft NoticiaCla.com gevraagd of er in dit geval geen sprake is van een falende beveiliging. "Nee. Als je de video bekijkt, zie je dat het een kwestie van seconden is. Hij doet zijn telefooncamera aan, rent naar de muur en gaat meteen weer weg. Uiteraard gaan wij deze zaak intern onderzoeken. Ik wil niet meteen het personeel de schuld geven. Maar we gaan het zeker onderzoeken, gezien het feit dat het iets is dat in enkele seconden gebeurde en we niet precies weten wat er had kunnen gebeuren,” stelt Tjon.

HEKWERK ROND KIA REPAREREN

Tjon legt uit dat er op dit moment met verschillende instanties in Aruba wordt gewerkt aan een 'veiligheidsplan' voor het KIA, waarbij ook wordt geprobeerd rekening te houden met internationale normen. “En als we over veiligheid praten, dan betreft het niet alleen de infrastructuur, maar gaat het ook om processen,” aldus Tjon. Daarbij kunnen incicenten als nu is gebeurd worden voorkomen. 

GEVOLGEN VOOR DE DADER

Volgens Tjon is de ‘grap’ aan te merken als een ernstige situatie: “Het gaat uieindelijk ook om de veiligheid van het personeel. We moeten goed bekijken hoe we deze zaak gaan aanpakken.”

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR