Piloten uiten kritiek op functioneren luchtverkeersleiding Aruba

Piloten uiten kritiek op functioneren luchtverkeersleiding Aruba

Posted on 07/27/2016 10:46 am AST | Updated on 07/27/2016 10:48 am AST

ORANJESTAD – Er is een gevaarlijke ontwikkeling gaande bij het vliegveld te Aruba, ten aanzien van de communicatie tussen de verkeerstoren en waarschijnlijk vooral de Amerikaanse vliegtoestellen. Zo luidt een bericht op de website caribaviation.net naar aanleiding van een incident dat op zondag 24 juli jl. plaatsvond. Uit het bericht blijkt dat het incident niet op zichzelf staat, maar dat er sprake is van een patroon van meerdere incidenten. Van de directie van de Aruba Airport Authority is begrepen dat zijzelf alleen via internet op de hoogte zijn van het incident, omdat zij daar verder niet door de Directie Luchtvaart van op de hoogte is gesteld. De Directie Luchtvaart heeft hier kennis van genomen en heeft toegezegd met een reactie te zullen komen.

GEBREK AAN COMMUNICATIE

In het bericht staat dat de gezagvoerder van een Boeing 737 melding heeft gemaakt van een communicatiestoring op 24 juli jl. met de luchtverkeersleider van de Arubaanse luchthaven. Aangegeven is dat er slechts één persoon binnen de luchtverkeersleiding met alle taken tegelijk was belast, waaronder het grondverkeer, de toren, aankomst en vertrek etc. en in een situatie waarbij niet op de ondersteuning van een radar kan worden gerekend. Dit terwijl het in de vliegwereld gebruikelijk is dat al deze taken door verschillende afdelingen c.q. personen worden gedaan.

Zo is er in Amerika een aparte afdeling die communiceert met vliegtuigen die aan de grond staan, die de communicatie vervolgens overdraagt aan de toren als de vliegtuigen klaar zijn voor vertrek, etc. In Aruba is kennelijk één persoon met alle taken tegelijk belast.

Daarbij speelde op zondag ook nog een rol dat de desbetreffende functionaris de Engelse taal niet goed machtig was en mede door zijn slechte uitspraak voor veel verwarring bij de piloten zorgde, aldus de gezagvoerder van de Boeing 737.

Volgens de gezagvoerder was er sprake van de ‘worst departure management and traffic deconfliction’ die hij in jaren had meegemaakt: "De piloten begrepen niet wat de luchtverkeersleider wilde dat zij deden. Er was geen duidelijkheid en geen logica in de planning van de luchtverkeersleider en wat hij wilde.”  

GEBREK AAN PERSONEEL

Nader onderzoek door NoticiaCla.com bij meerdere luchtvaartbedrijven heeft uitgewezen dat deze situatie nieuw voor hen is: “We kunnen altijd rekenen op een goede service van de Beatrix toren” verklaart een van de bedrijven aan NoticiaCla.com, “Wat we wel weten is dat er personeelsschaarste is in de toren.” Het personeelstekort verklaart ook waarom de luchthaven af en toe niet operationeel kan zijn.”

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR