Minister Sevinger: Overheid erkent fout bij terrein Bubali Plas

Minister Sevinger: Overheid erkent fout bij terrein Bubali Plas

Posted on 07/5/2016 11:10 am AST | Updated on 07/5/2016 11:13 am AST

ORANJESTAD – Een regering kan niet een andere regering en Aruba verbinden met een Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (ROP). Daarom dat de overheid nu bezig is het ROP te wijzigen.  Het ROP is bovendien een beleidsplan en geen wet en kan een nieuwe regering niet in zijn functioneren hinderen. Minister van  infrastructuur Benny Sevinger erkent tegenover NoticiaCla.com dat er fouten zijn gemaakt bij het uitgeven van erfpacht in gebieden die volgens het huidige ROP nog groen zijn. Hij voegt er aan toe dat dit niet had moeten gebeuren, maar dat men nu bezig is de fout te herstellen door het ROP te wijzigen, zodat de gedupeerden alsnog hun terreinen krijgen zoals was afgesproken.

OVERHEID WIJZIGT ROP

De bewindsman doelt hierbij op de terreinen rond de Bubali Plas, waar recentelijk een rechtszaak over diende en die volgens het ROP een groene bestemming hebben. Het ROP is door de vorige regering vastgesteld en is geldig tot 2019. Omdat de huidige regering een andere mening over deze kwestie heeft, is men akkoord gegaan met het uitgeven van opties op enkele percelen, die volgens de ROP een groene bestemming hebben. Om de situatie te corrigeren is men bezig het ROP te wijzigen. Dit is echter een langdurig proces en de wijziging is nog niet gerealiseerd. In de rechtbank heeft de landsadvocaat, Johan Sjiem Fat beloofd dat dit binnen enkele maanden zou gebeuren. Daarom heeft hij de projectontwikkelaar die recentelijk de overheid voor de rechter had gedaagd om wat geduld gevraagd, zodat de overheid de kans heeft om het ROP te wijzigen. Waarschijnlijk zal voor het einde van het jaar de wijziging rond zijn.

BUBALI PLAS DOOR OVERHEID GEMAAKT

Sevinger heeft aan NoticiaCla.com toegelicht dat het ROP wordt gewijzigd omdat het terrein waar de rechtszaak over ging geen groene bestemming heeft, hoewel de vorige regering het wel als zodanig in het ROP heeft opgenomen. Als de DOW niet met het waterzuiveringsproject te Bubali was begonnen, dan was het natuurgebied nooit ontstaan, stelt Sevinger, die daarom van mening is dat het natuurgebied door mensen is gemaakt: “Dit (project) heeft voor vegetatie gezorgd. De vegetatie zorgde voor vissen en de vissen zorgden dat er vogels kwamen en het is een groen gebied geworden waar we allemaal blij mee zijn.” Zonder het DOW-project (dat 5000m2 terrein bestrijkt), zou het gebied zich nooit zo hebben ontwikkeld en zouden er nu geen problemen zijn, aldus de minister, die het gebied beter geschikt vindt voor economische ontwikkeling gezien de ligging bij de toeristische corridor. Volgens de bewindsman is 60% van Aruba al aangewezen als groen gebied en is dat voldoende. Toch zal hij ook bij wijziging van het ROP enkele delen te Bubali ‘groen’ laten.  Als de wijziging van het ROP klaar is, zullen de bedrijven die de overheid voor de rechter hadden gedaagd het toegezegde terrein alsnog krijgen, aldus de minister.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR