Koenders: op dit moment geen aanleiding visumplicht Venezolanen

Koenders: op dit moment geen aanleiding visumplicht Venezolanen

Posted on 07/2/2016 10:17 am AST | Updated on 07/2/2016 10:26 am AST

DEN HAAG – Er is op dit moment geen aanleiding om een (tijdelijke) Caribische visumplicht voor Venezolanen in te voeren. En er ligt evenmin verzoek daartoe van de Arubaanse regering of andere Koninkrijkslanden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, geantwoord op vragen van Nederlandse Tweede Kamerleden, Bosman en Ten Broeke. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een publicatie van NoticiaCla.com over dit onderwerp. 

SITUATIE ONVERMINDERD ZORGELIJK

Volgens Koenders is de situatie in Venezuela onverminderd zorgelijk. Over mogelijke gevolgen van de ontwikkelingen in Venezuela voor de Caribische delen van het Koninkrijk is er volgens hem geregeld contact met de landen. Die contacten geven Koenders op dit moment geen aanleiding om een (tijdelijke) Caribische visumplicht voor Venezolanen in te voeren. Koenders stelt dat er geen sprake van een stijging van het aantal Venezolanen dat naar Aruba reist: “in vergelijking met 2015 lijkt de instroom juist af te vlakken.”

WENS TOT INSTELLING VISUMPLICHT 

De bewindsman wijst er in zijn brief op dat tijdens de afgelopen visumwerkconferentie in april van dit jaar, mede op verzoek van Aruba, de situatie in Venezuela aan de orde gekomen. “Een wens tot instellen van een (tijdelijke) visumplicht voor Venezolanen is daarbij niet genoemd.”  

Wel is er volgens de minister op ambtelijk niveau recent contact geweest met Aruba om te spreken over een mogelijke wens tot instelling visumplicht voor Venezolanen: “De Arubaanse regering is alert op ontwikkelingen in Venezuela in relatie tot instroom van Venezolanen en houdt de optie tot het verzoeken om invoering van visumplicht open. Er ligt echter, zoals eerder aangegeven, op dit moment geen verzoek van Aruba voor om een (tijdelijke) Caribisch visumplicht voor Venezolanen in te  voeren.”

VERGADERING MET EMAN

De Nederlandse bewindsman wijst er nog op dat hij over dit onderwerp eind 2015 met premier Eman heeft gesproken: “Daarbij kwam aan de orde dat visumplicht een obstakel betekent voor bonafide reizigers naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook is het tegelijkertijd geen garantie dat niet bonafide of minder kapitaalkrachtige Venezolanen wegblijven. Eerder moet gedacht worden aan het aanscherpen van de Arubaanse toelatings- en verwijderingsmaatregelen, hetgeen ook door de Arubaanse regering wordt toegepast.”

Naar aanleiding  van het debat over de Rijksvisumwet onderzoekt minister Koenders nu de mogelijkheden en wenselijkheden van een visa on arrival of het ontwikkelen van een ESTA-variant zoals Amerika dat kent.

NOTICIA CLA

De minister haalt in zijn brief ook nog een ander artikel van NoticiaCla.com aan, waarin de Arubaanse minister van Toerisme aangeeft dat er ook andere maatregelen worden genomen, zoals “een betere screening van de passagiers op de luchthaven, de haven en andere locaties waar de buitenlanders het land binnenkomen.” Minister Bert Koenders zegt daarover in zijn brief aan de Tweede Kamer: “Dergelijke mogelijkheden acht ik haalbaarder en wenselijker dan de instelling van een visumplicht voor bepaalde groepen Venezolanen.”

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR