Rechters terdege bewust van impact misbruik minderjarigen op maatschappij

Rechters terdege bewust van impact misbruik minderjarigen op maatschappij

Posted on 05/20/2016 11:56 am AST | Updated on 05/20/2016 11:58 am AST

ORANJESTAD – Rechters zijn niet onfeilbaar. ‘Zeker niet,’ verzekerde de vice-president van het Gemeenschappelijk Hof van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Peter Lemaire woensdag tijdens de presentatie van het jaarverslag 2015 aan de aanwezige pers. Aanleiding vormde het feit dat de laatste tijd vraagtekens worden gezet bij uitspraken in zaken waarin sprake is van seksueel misbruik van minder jarigen. ‘Een rechter kijkt naar alle omstandigheden,’ aldus Lemaire, die zei dat hij een hele middag aan dit thema zou kunnen wijden. Maar een zaak vangt aan bij de vordering van de officier van Justitie.

BEZORGDE GEMEENSCHAP

Lemaire gaf aan dat rechters zich terdege bewust zijn van onrust in de maatschappij als het om vonnissen in zaken van misbruik van minderjarigen gaat. Dit is ook het geval bij de recente zaak van kindermisbruik. ‘Het is altijd de vraag wat een goede straf is en wat een zware of lichte straf is. Bij zaken van zwaar misbruik wordt er altijd een gevangenisstraf van enkele jaren gegeven.’

VREEMDE ZAKEN

Ook gaf Lemaire toe dat er soms sprake is van twijfelachtige zaken. Zo kan het voorkomen dat een slachtoffer niet als een slachtoffer wordt gezien, maar wel een minderjarig meisje is en de dader is een volwassen man. Er is volgens de wet sprake van een strafbaar feit, maar als het meisje zich geen slachtoffer vindt, is er geen sprake van misbruik, aldus het voorbeeld van Lemaire. Een aanranding door een onbekende op straat is een ernstig feit en van een heel andere orde dan ‘rommelen met een minderjarige’, waarbij je als rechter ook moet beoordelen wat de impact is op het slachtoffer. ‘De opvatting dat rechters niet goed op de hoogte zouden zijn van de impact van seksueel misbruik op slachtoffers, zie ik niet terug in de uitspraken van deze rechtbank,’ stelt Lemaire.

HOE RECHTERS TOT UITSPRAKEN KOMEN

Rechters komen tot een uitspraak door kennis te nemen van de eis van de officier van Justitie, het verweer van (de raadsman van) het slachtoffer, de wet, jurisprudentie en het dossier. Geen enkele zaak is hetzelfde, maar het komt voor dat het openbaar ministerie of de raadsman van de verdachte een uitspraak niet begrijpen. Dat is zeker het geval in zaken die op elkaar lijken en waar toch een heel ander vonnis wordt gegeven. ‘Voor dergelijke zaken bestaat de mogelijkheid van hoger beroep, waarbij men de zaak met nieuwe argumenten kan bepleiten. Daarna is er cassatie mogelijk bij de Hoge Raad, die op een heel andere wijze toetst.’

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR