Gouverneur Refunjol: Een duurzaam Aruba is meer dan alleen ‘groen’

Gouverneur Refunjol: Een duurzaam Aruba is meer dan alleen ‘groen’

Posted on 04/29/2016 7:12 pm AST | Updated on 04/30/2016 1:20 pm AST

ORANJESTAD – Dat Gouverneur Fredis Refunjol een duurzaam Aruba wenst voor de toekomstige generaties is een feit, bleek uit zijn laatste toespraak als Gouverneur tijdens het Oranjebal. “Samenleven als familie, land en koninkrijk vereist ook duurzaamheid. Ik refereer daarom graag naar een ‘happy sustainable Aruba’, aldus de Gouverneur. Opvallend was dat hij het thema ‘green’ in een meer algemene vorm noemde en het niet in een politiek context plaatste. “Je zal me geen ‘green Aruba’ horen zeggen”, aldus de Gouverneur en de reden daarvoor was duidelijk, “want dat is slechts onderdeel van een duurzaam Aruba.” “En bovendien is dát een politieke keuze,” voegde hij eraan toe voor alle duidelijkheid.

DUURZAAMHEID

De Gouverneur legde uit wat voor hem een duurzaam Aruba inhoud. “Een duurzaam Aruba is voor mij een Aruba waar elke Arubaan de kans krijgt zich te ontwikkelen, waar elke Arubaan gelijke kansen en gelijke rechten heeft, zoals omschreven in onze wetten, met regeerders en politici die het goede voorbeeld geven en met transparantie werken aan het welzijn van onze gemeenschap. Een duurzaam Aruba is een Aruba waar de fundamentele rechten worden gewaarborgd, waar men zich aan deze regels houdt en waar justitie de wet-overtreders berecht. Een Aruba waar we onze kinderen voorbereiden op de toekomst, waar we hen goed onderwijs bieden, zorgen voor veiligheid op straat, op school en thuis”, aldus de Gouverneur.

VERANTWOORDE KEUZES

Volgens de Gouverneur bouwen wij aan een duurzaam Aruba middels het maken van verantwoorde keuzes. “Keuzes die een balans brengen tussen economie en natuur en een balans tussen noodzaak en prioriteiten; wel of niet bouwen in de reeds schaarse gebieden die dit kleine eiland nog heeft.” En het gaat ook om keuzes die niet alleen illusies zijn of die politieke gunsten opleveren maar keuzes die inzet vergen en die misschien pijnlijk zijn op de korte termijn, liet de Gouverneur weten: “Durf keuzes te maken die de volgende generaties ten goede komen, onze kinderen en kleinkinderen. Zij moeten tzt ook hun brood kunnen verdienen op ons mooie en geliefde Aruba.”

SAMEN DELEN

Een ander belangrijk punt dat de Gouverneus naar voren bracht was dat bij het verdelen van de welvaart geen onderscheidt mag worden gemaakt in kleur of politieke voorkeur. “Dat is alleen mogelijk als we er voor zorgen dat elke Arubaan, ongeacht zijn afkomst of politieke kleur, kan meedelen in de welvaart die wij sinds 1986 samen hebben opgebouwd door hard te werken. Welvaart die afhankelijk is van het onderhouden van hetgeen al goed is, zoals toerisme, en het stimuleren van de bewustwording van kansen en mogelijkeden.”

BEHOUD VAN DE AUTHENTICITEIT VAN ARUBA

We zijn een toeristisch eiland en hebben te maken met invloeden van buiten, maar we moeten waken over hetgeen van ons is. En ook hier is duurzaamheid van toepassing, aldus de Gouverneur. “Duurzaamheid is het behoud van de authenticiteit van ons geliefd Aruba en gezamelijk werken aan een betere samenleving. Samen werken aan verbetering kan alleen als we bereid zijn om in onze familie, ons Aruba, ons Koninkrijk boven onze verschillen van mening te staan. Als we naar elkaar kunnen luisteren en van elkaar willen leren en als we elkaars kennis respecteren en deze kennis willen delen,” aldus de Gouverneur tot slot.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR