Defensie Nederland: Venezuela heeft Aruba niet bedreigd

Defensie Nederland: Venezuela heeft Aruba niet bedreigd

Posted on 07/29/2014 10:49 am AST | Updated on 07/29/2014 11:07 am AST
WILLEMSTAD - Venezuela heeft Aruba volgens de Nederlandse krijgsmacht niet bedreigd. Vier militaire schepen uit Venezuela voeren maandag langs de kust van Aruba. Het ging om twee oorlogsbodems, een sleepboot en een bevoorradingsschip. Een marinewoordvoerder ontkent dinsdag dat sprake was van enige dreiging, volgens het blad Novum. 

"De Venezolaanse strijdkrachten waren op de terugweg van een vlootshow ter gelegenheid van de herdenking van de slag bij Maracaibo in 1823", zegt de woordvoerder, die is gestationeerd op Curaçao. "Er is absoluut geen paniek geweest. Wij waren op de hoogte van hun missie."

Amerikaanse officials in Washington zeggen dat Venezuela Aruba heeft bedreigd om het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst van dat land, Hugo Carvajal, vrij te krijgen. Die was donderdag aangehouden in Oranjestad op verzoek van de Verenigde Staten. Carvajal was op Aruba om daar te gaan werken als consul.

De Amerikanen verdenken de diplomaat van wapenleveranties aan de Colombiaanse guerrillabeweging FARC en drugshandel met de VS. Volgens Amerikaanse media gebruikte Venezuela economische en militaire druk om zijn diplomaat weer vrij te krijgen en uitlevering aan de VS te voorkomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) greep dit weekend in door Carvajal alsnog diplomatieke onschendbaarheid te verlenen. Zijn benoeming als consul was weliswaar formeel niet goed geregeld, maar hij was wel aangemeld bij de Dienst Buitenlandse Betrekkingen in Oranjestad. Daardoor was zijn diplomatieke status via artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Betrekkingen toch gedekt, staat in een verklaring van het gerechtshof in Aruba.

De Arubaanse hoofdofficier van justitie Peter Blanken zou tegen de Amerikaanse media hebben gezegd dat er dreiging uitging van de aanwezigheid van de schepen, maar dat hun bedoelingen niet duidelijk waren.

Vrijdag was overigens wel paniek ontstaan, toen Venezuela zijn luchtruim ruim drie uur sloot voor alle vluchten van en naar de voormalige Antilliaanse eilanden. Honderden, voornamelijk Venezolaanse passagiers strandden op de luchthavens van Aruba en Curaçao. Op dat laatste eiland ontstond een run op benzinestations omdat Venezuela gedreigd zou hebben de levering van ruwe olie aan zijn raffinaderij in Willemstad op een laag pitje te zetten.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR