Hugo Carvajal vrij, maar wel persona non grata

Posted on 07/27/2014 10:37 pm AST | Updated on 07/27/2014 10:46 pm AST
ORANJESTAD - Ex general Hugo “El Pollo” Carvajal is vanaf zondagavond weliswaar een vrij man, maar tegelijkertijd persona non grata in Aruba. Dit hield in dat hij direct na zijn vrijlating het Land moest verlaten. Dit werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de Arubaanse autoriteiten. Vanuit Nederland (lees: minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans) was het zondag bericht gekomen dat Carvajal kennelijk toch over diplomatieke immuniteit beschikte en dat derhalve de aanhouding en detentie van betrokkene onrechtmatig was. Procureur-generaal Peter Blanken heeft aan NoticiaCla bevestigd dat de Arubaanse justitiele autoriteiten bij de aanhouding van Carvajal niet over deze informatie beschikte. Blanken heeft begrepen dat Amerika zeer teleurgesteld is dat een voor hen zo belangrijke verdachte moest worden vrijgelaten, maar men moet begrijpen dat er een internationaal verdrag is waarnaar moet worden gehandeld. Hoewel door deze gang van zaken de wereld Aruba nu als een "grappenmaker" zou kunnen beschouwen, verzekert procureur-generaal Blanken dat Aruba in deze zaak geen blunder is begaan: "Wij hebben simpelweg gehandeld naar de informatie die wij vandaag uit Nederland hebben gekregen."   De vraag die nu direct rijst is hoe het mogelijk is dat een persoon wordt vrijgelaten op basis van diplomatieke immuniteit, en dat hij tegelijkertijd persona non grata wordt verklaard en vervolgens direct wordt uitgezet. "Daar kan ik geen uitspraak over doen," aldus de minister van Justitie, Arthur Dowers aan NoticiaCla. Deze beslissing is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken genomen en valt buiten de bevoegdheid van Aruba. Kortom, Aruba heeft niets te zeggen over het aanmerken van Carvajal als persona non grata, en is evenmin op de hoogte van de achterliggende criteria.   Of van deze gang van zaken de relaties tussen Aruba en Amerika zal schaden is vooralsnog niet bekend. Evenmin is volgens ministers Dowers bekend wat de vrijlating van Carvajal en de persona non grata-verklaring door het Koninkrijk van een Venezolaanse diplomaat voor invloed zal hebben op de relatie tussen Aruba en Venezuela.   Minister Dowers ontkende overigens op de hoogte te zijn van het gerucht dat de Venezolaanse president onderweg zou zijn naar Aruba.
 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR