Minister Croes hedenochtend aangehouden

Posted on 08/21/2017 11:44 am AST | Updated on 08/21/2017 11:47 am AST

ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

Het vermoeden bestaat dat de ambtelijke corruptie hoofdzakelijk bestaat uit het door de voormalige minister van arbeid vragen en/of aannemen van steekpenningen in ruil voor het tekenen van een ontheffing van de arbeidsmarkttoets. Een positieve arbeidsmarkttoets door het Departamento di Progreso Laboral (DPL) of een ontheffing van deze toets is een voorwaarde voor het verstrekken van een vergunning om te mogen werken in Aruba door het Departamento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero (DIMAS). De ontheffingen werden door de minister in de meeste gevallen verleend nadat DPL negatief had geadviseerd. Met de ontheffing werden vreemdelingen in staat gesteld om een werkvergunning te verkrijgen.

Gedurende dit onderzoek is daarnaast de verdenking ontstaan dat de minister zich onder andere schuldig heeft gemaakt aan witwassen, ambtsmisbruik en illegale tewerkstelling. Hedenochtend zijn een tweetal personen aangehouden, waaronder de voormalige minister van arbeid. Deze verdachten zullen in verzekering worden gesteld. Daarnaast is in de woning van de minister een buitenlandse vrouw aangetroffen die is overgedragen aan de Guarda nos Costa. Onderzocht zal worden of die mevrouw legaal in Aruba verblijft, of zij mocht werken en of zij voor de minister heeft gewerkt.

Sinds 28 maart 2017 tot vandaag zijn dertig (30) getuigen en éénentwintig (21) verdachten gehoord. Acht van die verdachten zijn aangehouden voor verhoor. Van die acht bevinden zich op dit moment nog drie in voorlopige hechtenis. De verdachten die op vrije voeten zijn, blijven verdachten in het onderzoek. De beslissing wie van deze verdachten zal worden vervolgd, zal door het openbaar ministerie worden genomen op het moment dat het onderzoek is afgerond.

Naast het horen van getuigen en verdachten, is het onderzoeksteam de afgelopen maanden bezig geweest met de analyse van het tot nu toe in beslag genomen materiaal. Met name het inventariseren van het digitale beslag (gegevens op computers en bijvoorbeeld telefoons) is een arbeidsintensieve operatie. 

In het kader van het onderzoek zijn vandaag in drie panden (één woning en twee bedrijfsruimtes) onder leiding van de rechter-commissaris belast met de behandeling van strafzaken huiszoekingen verricht. Bij deze huiszoekingen is personeel van de LR, het RST en het KPA betrokken geweest. De huiszoekingen hebben geleid tot inbeslagname van onder andere administratie en gegevensdragers. 

De heden aangehouden verdachten zijn in beperkingen gesteld. Dat betekent dat zij, behoudens met hun advocaat, geen contact mogen hebben met de buitenwereld. Daarnaast is een bevel onthouding stukken van kracht in de zaak tegen de minister. De minister zal in de loop van de verhoren worden geconfronteerd met de resultaten uit het onderzoek. Om die reden zal het Openbaar Ministerie terughoudend zijn met het verstrekken van informatie uit het onderzoek. De hele conferentie kunt u HIER volgen. 

 

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • POR dient lijst in met 29 kandidaten

  POR dient lijst in met 29 kandidaten

  ORANJESTAD - POR zijn lijst bestaat uit 29 kandidaten. Dat werd vanmiddag duidelijk toen zij hun kieslijst officieel overhandigde in het Stadhuis. Op nummer 1 staat partijleider Otmar Oduber, gevolgd door Andin Bikker (voormalig PDR-leider) en Marisol Lopez Tromp (voorheen lid van de AVP). 

 • Powered by SETAR