CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

Posted on 08/9/2017 10:20 am AST | Updated on 08/9/2017 10:21 am AST

ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

De consumenten beoordeelden de huidige situatie negatiever ten opzichte van een half jaar geleden, aangezien de “Present Situation Index” met 1,9 indexpunten terugviel naar 94,6. De toekomstverwachtingen van de consument volgden eenzelfde trend aangezien de “Expectation Index” in vergelijking met het vorige kwartaal daalde van 99,3 naar 97,6. Daarentegen stegen de “Consumption Habits Index” en de “Price Expectation Index” met respectievelijk 2,5 en 1 indexpunten.

Consumenten waren in het eerste kwartaal van 2017 pessimistischer over de componenten van de huidige situatie en de korte termijn vooruitzichten. Het deel van de consumenten dat vermeldde dat de zakelijke en economische situatie slechter is geworden ten opzichte van 6 maanden geleden, steeg aanzienlijk van 32,3 procent in het vierde kwartaal van 2016 naar 54,5 procent in het eerste kwartaal van 2017. Dit was ook het geval voor de toekomstige zakelijke en economische situatie (van 18,3 procent naar 29,8 procent). Bovendien was 50,1 procent van mening dat de huidige financiële positie van de overheid achteruit is gegaan in vergelijking tot 6 maanden geleden. Tevens verwacht 37,5 procent een verslechtering in de financiële positie van de overheid in de komende zes maanden, terwijl 20,0 procent aangeeft niet te weten hoe de toekomstige financiële positie van de overheid zich zal ontwikkelen. Er was een kleine stijging (van 14,0 procent naar 16,5 procent) in het aantal consumenten dat te kennen geeft dat het vinden van een baan gemakkelijker zal zijn in de komende 6 maanden. Daarnaast was er een verbetering in het deel van de consumenten dat denkt dat het moeilijker wordt om op de korte termijn een baan te vinden (een verbetering van 44,5 procent naar 37,5 procent).

Alle componenten van de “Consumption Habits Index” zijn verbeterd in het eerste kwartaal van 2017, waardoor de dalingen in de andere sub-indices van de index consumentenvertrouwen gecompenseerd werden. Desalniettemin is de meerderheid van de consumenten van mening dat het niet het juiste moment is om een auto te kopen (54,0 procent), of een lening (56,0 procent) of hypotheek (69,5 procent) af te sluiten, terwijl dit aandeel iets lager lag voor het kopen van grote apparaten (45,6 procent) en op vakantie gaan (35,8 procent). Deze resultaten dreven de “Consumption Habits Index” naar 96,8 na een laagte record van 94,3 in het vorige kwartaal. Tenslotte steeg de “Price Expectation Index” licht van 90,2 naar 91,2. De meerderheid van de respondenten (69,3 procent) verwacht dat prijzen zullen stijgen in de komende 6 maanden.

Samengevat wordt de lichte daling van het consumentenvertrouwen toegeschreven aan de lagere beoordeling van de huidige situatie en verwachtingen van de consument, grotendeels verzacht door een verbetering in de bereidheid om grote aankopen te doen.

De volledige resultaten van de enquête zijn beschikbaar op de website van de CBA (www.cbaruba.org). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Research, via [email protected].

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • POR dient lijst in met 29 kandidaten

  POR dient lijst in met 29 kandidaten

  ORANJESTAD - POR zijn lijst bestaat uit 29 kandidaten. Dat werd vanmiddag duidelijk toen zij hun kieslijst officieel overhandigde in het Stadhuis. Op nummer 1 staat partijleider Otmar Oduber, gevolgd door Andin Bikker (voormalig PDR-leider) en Marisol Lopez Tromp (voorheen lid van de AVP). 

 • Powered by SETAR