Schwengle: Waarom Little League wel en Poney League niet

Schwengle: Waarom Little League wel en Poney League niet

Posted on 07/17/2017 5:20 pm AST | Updated on 07/17/2017 5:23 pm AST

ORANJESTAD - Om discussies te voorkomen, heeft de minister van Sport, Alex Schwengle vandaag uitleg gegeven waarom sommige sportorganisaties wel in aanmerking komen voor subsidie en andere niet. Zo krijgt de Aruba Little League dit jaar geld van de overheid. Maandagmiddag is toegelicht hoeveel. Pony League krijgt niets, omdat het een particuliere organisatie is, die geen onderdeel uitmaakt van de Little League en niet bij de Subsidie Comissie staat geregistreerd, omdat de organisatie niet aan de regels van de ASU en het COA voldoet.

GERUCHTEN

Volgens de bewindsman zijn enkele politiek gelieerde sportorganisaties en politici al enkele dagen bezig geruchten te verspreiden, inhoudende dat de overheid bepaalde sportclubs niet wil helpen met buitenlandse reizen gedurende de vakantie. Er worden foto's gepubliceerd van kinderen die op straat in de volle zon lootjes staan te verkopen, ter illustratie van het slechte subsidiebeleid van de overheid.

GEEN DIRECTE SUBSIDIES

De minister denkt dat veel van de jonge politici niet weten dat de overheid al jaren zelf geen directe subsidies meer geeft en dat dit in handen is van de Subsidiecommissie, die zijn fondsen krijgt van Lotto pa Deporte en van de overheid. Tot de vereisten om voor een subsidie in aanmerking te komen hoort dat de sportorganisatie ingeschreven moet zijn bij de Aruba Sport Unie (ASU) en het Comite Olimpico Arubano (COA). Beide organisaties hebben een lijst van voorwaarden waar de sportclubs aan moeten voldoen, waaronder het voeren van een transparante administratie en het meedoen aan serieuze wedstrijden op Aruba, om enkele te noemen.

RECHTSPERSOON

De subsidiecommissie wordt per 1 januari 2018 omgevormd tot een rechtspersoon, namelijk een stichting. Nu is het nog een informele commissie, die wel jaarlijks over miljoenen beschikt. Daar gaat dus verandering in komen, ook om deze organisatie onafhankelijk te maken en te garanderen dat sportclubs die aan de voorwaarden voldoen, subsidie kunnen krijgen.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR