OM doet strafzaak tegen onderwijsambtenaar af met geldboete en taakstraf

OM doet strafzaak tegen onderwijsambtenaar af met geldboete en taakstraf

Posted on 07/13/2017 4:21 pm AST | Updated on 07/13/2017 4:22 pm AST

ORANJESTAD - Onder leiding van de officier van justitie heeft de Landsrecherche strafrechtelijk onderzoek gedaan naar gevallen van mogelijke passieve ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift bij het afleggen van deelexamens Nederlands van de zogenaamde naturalisatietoets in het jaar 2012.

De naturalisatietoets dient te worden behaald door vreemdelingen die over de Nederlandse nationaliteit wensen te beschikken. Deze toets wordt afgelegd bij en geëxamineerd door het Examenbureau van het Departamento di Enseñansa Aruba, welk departement valt onder het Ministerio di Enseñansa Aruba. De toets bestaat uit meerdere componenten, waaronder verplichte taaltoetsen Nederlands.

Uit het onderzoek van de Landsrecherche is gebleken dat een (voormalig) aan het Examenbureau verbonden ambtenaar, de heer M.L.C., (geldelijke) giften heeft verzocht aan en ontvangen van deelnemers aan deze taaltoets in ruil voor het vervalsen van hun examenresultaten. Uit het onderzoek is tevens gebleken dat M.L.C. met deze strafbare feiten wederrechtelijk voordeel heeft behaald.

De heer M.L.C. is ontslagen. Ook is gebleken dat het Departamento di Enseñansa Aruba dusdanige maatregelen heeft getroffen dat herhaling van een dergelijke fraude in de toekomst zoveel mogelijk wordt voorkomen. Uit het onderzoek is voorts niet gebleken dat de geconstateerde fraude tot onterechte verstrekking van de Nederlandse nationaliteit aan vreemdelingen heeft geleid.

Het bovenstaande, en mede gelet op de beperkte omvang van de fraude, heeft het Openbaar Ministerie Aruba doen besluiten de strafzaak buiten rechte af te doen. Met de heer M.L.C. is overeengekomen dat hij een taakstraf van 120 uur verricht, AWG 22.500 aan boete betaalt en AWG 22.500 aan wederrechtelijk verkregen voordeel terugbetaalt. Daarnaast is afgesproken dat M.L.C. berust in zijn ontslag en geen verdere vergoeding van enige schade nastreeft. De genoemde werkstraf is inmiddels verricht en de geldboete is betaald.

 

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR