IMF adviseert overheid Aruba meer maatregelen te nemen

IMF adviseert overheid Aruba meer maatregelen te nemen

Posted on 06/18/2017 4:53 pm AST | Updated on 06/18/2017 4:56 pm AST

WASHINGTON - Hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich grotendeels kan vinden in het financieel beleid van de Arubaanse overheid, adviseert het toch tot het nemen van meer structurele maatregelen, waaronder een verzelfstandging van de AZV. Dit staat in het Artikel IV-rapport dat de Raad van Bestuur van het IMF onlangs heeft gepubliceerd. Het rapport is opgesteld naar aanleiding van het bezoek dat een delegatie van het IMF in mei aan Aruba bracht. De Raad van Bestuur vond het niet nodig om nog gesprekken te voeren over de bevindingen van de delegatie en heeft het verslag goedgekeurd en nu gepubliceerd. In de resultaten van deze jaarlijkse Artikel IV Consultatie gaat het IMF in op de ontwikkelingen van de Arubaanse economie en doet het aanbevelingen.

ANALYSE RAAD VAN BESTUUR

De Raad van Bestuur wijst erop dat de groei van de Arubaanse economie zwak is, maar voorziet een geleidelijke groei. Door een tijdelijke terugval van het toerisme en een financiële consolidatie zit de Arubaanse economie sinds medio 2015 in een recessie. Het IMF verwacht dat de economie langzaam zal aantrekken, gedeeltelijk door investeringen gerelateerd aan de heropening van de raffinaderij en de gaande PPP-projecten. Voor wat betreft de economische vooruitzichten stelt het IMF dat uitstel van de investeringen die aan de heropening van de raffinaderij gerelateerd zijn, voor de korte termijn een aanzienlijk risico vormen. De crisis in Venezuela is volgens het IMF een ander risico voor het Arubaanse toerisme. Op de middellange termijn wordt Cuba aangehaald als een mogelijk risico voor het Arubaanse toerisme. De mogelijke financiële expansie van de USA kan daarentegen positieve effecten hebben voor Aruba, vooral als de vraag naar 'shared-economy services' toeneemt.

AANVULLENDE MAATREGELEN

Het IMF vindt financieel beleid van de overheid passend. Gebaseerd op de huidige wetgeving zal de begrotingsbalans in het algemeen verbeteren en op middellange termijn positief blijven. Als deze doelstellingen worden gehaald, zal ook de staatsschuld verminderen. Ook het monetair beleid is adequaat. Gelet op de geprojecteerde lage groei en inflatie, en de aanwijzingen voor een terugval in de de economie, ziet het IMF geen reden om het monetair beleid aan te trekken. De overheid moet wel alert zijn en bij oververhitting alsnog het beleid aanpassen. Om de financiële doelstellingen te halen acht het IMF nog wel aanvullende maatregelen nodig in de vorm van structurele hervormingen. Daartoe behoren niet alleen hervormingen op de arbeidsmarkt, ook het investeringsklimaat en zaken doen op Aruba moet gemakkelijker en aantrekkelijker worden. Daarnaast is verdere economische diversificatie nodig. Verder vindt het IMF dat de inkomsten verhoogd moeten worden door een betere belastinginning. De kosten van de overheid moeten naar beneden, vooral door de personeelskosten te verlagen. Een andere aanbeveling betreft het nemen van de nodige maatregelen zodat de AZV financieel onafhankelijk kan worden.

Lees het hele rapport HIER.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR