Aruba genoemd in Panama Papers-schandaal

Aruba genoemd in Panama Papers-schandaal

Posted on 03/21/2017 10:20 am AST | Updated on 03/21/2017 10:21 am AST

ORANJESTAD/MIAMI/PANAMA – Een jaar na de publicatie van de Panama Papers, is de naam van Aruba genoemd in een lokaal schandaal. De Amerikaanse krant Miami Herald berichtte maandag over een fraudezaak (‘elaborate kickback scheme’) waarbij twee Arubanen zijn betrokken (E. Koolman en zijn ex-echtgenote E. Koolman) en het lokale telecommunicatiebedrijf Setar. Volgens de Panama-papers gaat het om een ‘elaborate kickback scheme’ tussen Aruba, een opslag (warehouse) te Doral, Miami en het offshore banking paradijs Panama. Dit blijkt uit documenten in een zaak die maandag bij de rechtbank te Miami is ingediend.

SETAR 

In de rapportage in de Miami Herald wordt de naam van de betreffende medewerker van Setar genoemd, die voor het telecommunicatiebedrijf wereldwijd mobiele telefoons moest kopen van leveranciers, om deze door te verkopen aan de klanten van Setar. Volgens de Amerikaanse krant zegt Setar nu dat deze medewerker het telecombedrijf voor miljoenen dollars heeft opgelicht door smeergeld aan te nemen van telefoonleveranciers uit Zuid Florida, die een hogere prijs kregen voor hun producten (20% hoger volgens de Miami Herald) en Koolman vervolgens een deel van de ‘opbrengst’ gaven. De Setar heeft Koolman, zijn ex-vrouw en de voormalige leveranciers van het bedrijf inmiddels aangeklaagd en een schadeclaim ingediend voor miljoenen dollars wegens omkoping, zwendel, fraude en oplichtingspraktijken.

Volgens de Amerikaanse krant vertoonden verschillende telefoons defecten en is bij een aantal ponografische apps (software) aangetroffen. Geen goede reclame voor de Setar. In het artikel staat verder dat het telecommunicatiebedrijf pas achter de zwendel is gekomen door de publicatie van de Panama Papers.

MEER IMPLICATIES VOOR ARUBA?

Niet bekend is of er nog meer implicaties zijn in deze zaak voor Aruba. Het was tot nu toe niet mogelijk om een reactie te krijgen van de directie van de Setar. Het is niet uit te sluiten dat ook in Aruba deze zaak repercussies zal hebben voor de werknemer in kwestie. De tijd zal het uitmaken.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR