Bakker: gebruikte cijfers afkomstig van Ministerie van Financiën zelf

Bakker: gebruikte cijfers afkomstig van Ministerie van Financiën zelf

Posted on 06/26/2017 12:59 pm AST | Updated on 06/26/2017 3:41 pm AST

ORANJESTAD - Alle cijfers die het College Aruba financieel toezicht (CAft) onlangs heeft gepubliceerd in een reactie op de eerste kwartaalrapportage, zijn afkomstig van het Arubaanse Ministerie van Financiën zelf. Dat heeft scheidend voorzitter Age Bakker recentelijk tijdens een persconferentie aan NoticiaCla laten weten. Reden waarom dit portaal naar de oorsprong van de cijfers vroeg, is het feit dat minister van Financiën Angel Bermudez kanttekeningen heeft geplaatst bij de 'bronnen' die het CAft heeft gebruikt. De minister zette vraagtekens bij het feit dat het CAft heeft gerapporteerd dat 'de overheid in 2017 een fors aantal mensen in dienst zou hebben genomen' maar ook bij het feit dat het CAft er van houdt om de cijfers van het eerste kwartaal 'te extrapoleren' over het hele jaar. Bakker zei dat hij deze discussie heeft gevolgd, maar dat hij het belangrijk vindt om "zich aan de feiten te houden".

FEITEN VOLGENS BAKKER

Als Bakker over 'feiten' praat, dan doelt hij op de begroting van de overheid, waarin staat dat de inning van de loonbelasting dit jaar met 19% zal stijgen. "Dat is een forse toename, dat komt door 'compliance' (inningsacties). We zien dat in het eerste kwartaal de stijging maar 6% en geen 19%. Dat betekent dus dat je in de kwartalen daarna fors extra moet innen om gemiddeld op die 19% uit te komen." Voor wat betreft de BBO wees Bakker erop dat in de begroting een toename is geraamd van 33%. Het eerste kwartaal laat een feitelijke stijging zien van 10%. "Dat is ver van de geraamde cijfers," aldus Bakker, die nog zei te hopen dat deze situatie in het tweede kwartaal wordt verbeterd.

TOENAME PERSONEEL

Ook voor wat betreft de cijfers over het personeel stelde Bakker dat het CAft zich uitsluitend baseert op de gegevens die het college van het Ministerie van Financiën krijgt. Volgens de scheidend voorzitter is er de afgelopen twee jaar gedurende het jaar een licht dalende trend van het aantal ambtenaren te bespeuren en vervolgens in het eerste kwartaal een forse toename. "Dat is een doorbreking van de trend en we hopen dat dit niet nieuwe trend gaat worden. We vonden het dus belangrijk om daar aandacht voor te vragen," vervolgde Bakker.

VERDEDIGING BAKKER

"We lopen al een tijdje in het Caribisch deel van het Koninkrijk rond, dus we hebben inmiddels wel wat ervaring opgebouwd. In veel landen wordt hard ingezet op de compliance, zodat de belastingbetaler de belasting ook betaalt. Maar om dat daadwerkelijk binnen te krijgen, dat is best een opgave. Inmiddels is het tweede kwartaal ook bijna voorbij, gaat dat wel lukken?" vroeg Bakker zich af, ook ten aanzien van de realisatie van de geraamde extra indirecte belastingen. Volgens Bakker zijn er niet veel landen die dit kunnen realiseren. "Het is enorm belangrijk voor het vertrouwen van de Ariubaanse burger dat de targets die de overheid zichzelf heeft gesteld, gaan lukken. Dat is belangrijk voor het consumenten vertrouwen." Reden waarom het CAft hier voor aandacht vraagt, aldus Bakker. Of de targets gehaald kunnen worden hangt volgens hem niet alleen af van extra inspanningen, maar ook van de resultaten van de raffinaderij. Beluister het interview met Bakker HIER.

 

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR