Fracties vooral geïnteresseerd in rapport PWC over ‘all inclusive’

Fracties vooral geïnteresseerd in rapport PWC over ‘all inclusive’

Posted on 06/17/2016 5:55 pm AST | Updated on 06/17/2016 5:57 pm AST

ORANJESTAD – Minister van toerisme Otmar Oduber heeft inmiddels een lijst ontvangen met maar liefst 138 vragen over zijn wetsvoorstel waarmee hij het ‘all Inclusive’-aanbod wil reguleren. Uit de vragenlijst, waar NoticiaCla.com de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat er veel belangstelling is voor het rapport PWC en het ontbreken daarvan, op komst zijnde plannen van de hotels ter zake en er is een concreet verzoek om de wet aan te houden ‘totdat er diepgaander onderzoek is gedaan.’ NoticiaCla.com heeft ondertussen begrepen dat de minister vrijdagochtend al de vragen zou hebben beantwoord. Er is echter nog geen datum bekend voor de behandeling van het wetsvoorstel.

DE VRAGEN

De AVP fractie, de grootste in de Staten, heeft de meeste vragen ingediend: een totaal van 63. Zeker 20 daarvan hebben betrekking op het rapport van PWC: of het bestaat, waarom het niet is overgelegd, de objectiviteit van het rapport, de kwaliteit en volledigheid etc. De MEP-fractie heeft 44 vragen ingediend. De Partido Democracia Real (PDR) kwam met 15 vragen, weliswaar het minste aantal, maar preciezer en uitgebreider geformuleerd. Democracia Real is ook de enige fractie die concreet om meer tijd heeft gevraagd om het wetsvoorstel te kunnen bestuderen en die heeft aangegeven dat de wet nu nog niet moet worden behandeld, hangende verder onderzoek. Hoewel de andere partijen daar ook op aan lijken te sturen, hebben zij dat niet met zoveel woorden gezegd.

BEZORGDHEID AVP

De AVP lijkt zich nog het meest bezorgd te maken over de ontwikkeling van de 'other accomodations', niet zijnde reguliere hotelkamers, maar appartementen en condominiums. Uit onderzoek door de AVP is gebleken dat er in Aruba al 2000 van dergelijke ‘andersoortige’ kamers zijn. Daarnaast is gebleken dat de bestaande hotels toezeggingen hebben gekregen om met totaal 1600 hotelkamers uit te breiden. De AVP is hier bezorgd over en men wil weten wat het beleid terzake is en hoe de minister denkt om te gaan met de ‘other accomodations’.

BEZORGDHEID MEP

De MEP-fractie wil duidelijkheid over het aantal ‘all inclusive-kamers’ dat er met de nieuwe wet bij zal komen. Volgens hun onderzoek zouden er door de nieuwe wet 1500 extra all inclusive-kamers bij komen, terwijl de minister het heeft over 500 tot 600. Verder beschikt de MEP over informatie dat er nieuwe hotels bij komen, zoals het Iberostar Hotel met 360 kamers en het Princess Hotel te Eagle met 600 kamers, iets waar de gele fractie zich zorgen over maakt.

DEMOCRACIA REAL

De fractie van Democracia Real zet vooral vraagtekens bij het rapport van PWC, de legaliteit ervan en de informatie die het rapport bevat. De PDR is nog het meeste bezorgd over het juridische aspect van het wetsvoorstel en de consequenties die het heeft voor bestaande bedrijven en contracten en de kans dat het imago van Aruba er internationaal door wordt aangetast.Democracia Real is tot slot ook de enige fractie die concreet om meer tijd heeft gevraagd om het wetsvoorstel te kunnen bestuderen.

  • Minister Croes hedenochtend aangehouden

    Minister Croes hedenochtend aangehouden

    ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

  • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

  • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

  • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

  • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

  • ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

  • Powered by SETAR