Aruba kan nog niet voordelig lenen

Aruba kan nog niet voordelig lenen

Posted on 02/23/2017 12:23 am AST | Updated on 02/23/2017 12:25 am AST

ORANJESTAD - Hoewel de Nederlandse minister Ronald Plasterk de Arubaanse minister van Financiën, Angel Bermudez, een 'compliment' gaf voor het feit dat hij 'in de ogen van het CAft' voor dit jaar met de begroting kennelijk aan de gestelde criteria voldoet ("Dat is een belangrijke stap," aldus de minister), is Nederland nog niet bereid om mee te werken aan goedkopere leningen voor Aruba. Het CAft heeft namelijk nog verschillende vragen, onder meer met betrekking tot het meerjarenbeeld en de onderliggende aannames, zoals de verwachte belastinginkomsten, maar ook over de omvang van het overheidsapparaat. Daar moet nog aan gewerkt worden en daarom wil Nederland nog niet meewerken aan de mogelijkheid voor Aruba om tegen veel lagere rente op de internationale markt te lenen.

ADVIES CAFT WEEGT ZWAAR

Volgens Plasterk heeft hij woensdagochtend kort met de minister van Financiën van Aruba over de openbare financiën kunnen spreken. "Het zou mij een lief ding waard zijn als dat traject (van voorwaarden waar Aruba nog aan moet voldoen) kon worden afgehandeld in de richting van uiteindelijk een positief advies van het CAft over de lopende inschrijving (op de internationale markt), waardoor de rentelast voor Aruba natuurlijk aanmerkelijk verlaagd zou kunnen worden. Zover is het nog niet, maar ik vind het wel een belangrijke stap," herhaalde Plasterk.

Hij verzekerde nogmaals dat voor Nederland het advies van het CAft zeer zwaar weegt "en dat gaat stap voor stap". 

Het CAft heeft nu over de begroting gezegd dat ze vinden dat aan de criteria is voldaan en maar vindt dat voor het meerjarenbeeld een aantal punten moet worden onderbouwd, waaronder of de aannames zijn. "En daar zal Nederland altijd op moeten wachten of dat tot een conclusie komt. Ik zeg wel, ik denk dat we daarmee een traject zijn ingegaan en ik ben achteraf heel blij dat we gezamenlijkheid tot de conclusie zijn gekomen om het CAft in te stellen, want dat wel de weg om uiteindelijk te komen tot solide overheidsfinanciën." Dat is volgens Plasterk op de internationale kapitaalmarkt van doorslaggevend belang.

Beluister het interview HIER.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR