Eman besprak gezamenlijke verklaring met Plasterk voor vertrek naar Nederland

Eman besprak gezamenlijke verklaring met Plasterk voor vertrek naar Nederland

Posted on 11/15/2016 2:04 pm AST | Updated on 11/15/2016 2:05 pm AST

ORANJESTAD/ DEN HAAG – Premier Mike Eman (en zijn collega Sevinger) moest voorafgaand aan diens reis naar Nederland de gezamenlijke verklaring opstellen en goedkeuren, anders zou de ontmoeting met collega Plasterk worden afgeblazen. Welingelichte bronnen lieten NoticiaCla.com weten wat er precies heeft plaatsgevonden met betrekking tot de benoeming van de nieuwe Gouverneur en de poging van de Arubaanse regering om dat terug te draaien. Uit onderzoek is gebleken dat de gezamenlijke verklaring van Plasterk en Eman, die na de ontmoeting is uitgegeven, al klaar lag nog voor Eman en Sevinger in het vliegtuig stapten richting Nederland.

STEVIGE BRIEF

Na de verrassende benoeming was de situatie behoorlijk gespannen binnen de partij waar gezocht werd naar een manier om het probleem met Nederland op te lossen. Het begon allemaal met het opstellen van een stevige brief van Eman gericht aan collega Rutte. Met krachtige taal eiste de premier dat de benoeming van Governeur Alfonso Boekhoudt werd teruggedraaid. Eman wilde aantonen dat Aruba niet zou zwichten voor de druk van Nederland en dat hij niet van plan dit zomaar te accepteren. Echter, NoticiaCla.com heeft weten te achterhalen dat dit heikele punt tot veel discussie heeft geleid binnen de partij. Uiteindelijk is de brief uitgestuurd met goedkeuring van de partij die inzag dat om iets te bereiken zij één front moest vormen.

KONTAKT MET PLASTERK

Vervolgens is getracht een ontmoeting te organiseren tussen Eman en Plasterk. Eman heeft hierbij diverse pogingen ondernomen om in contact te komen met Plasterk echter zonder resultaat. Van een partij-vriend, te weten vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner begreep Eman dat ondanks de niet-elegante houding van Nederland, de benoeming van Boekhoudt niet onwettig of illegaal was. Zelfs de Raad van State zag er geen kwaad in. Het lukte Donner om de ontmoeting met Plasterk te regelen. Die liet Eman weten geen probleem te hebben de premier te ontvangen echter onder voorwaarde. Eman moest (samen met BZK) de bekende verklaring opstellen voordat hij richting Nederland vertrok. Na opstelling van de verklaring stapte Eman maandag in het vliegtuig. De toonzetting was een stuk milder met zorgvuldig gekozen woorden die wezen in de richting van opnieuw aanhalen van de banden. De toonzetting was zoals Eman gewend was in normale omstandigheden en niet de krachtige toon zoals de brief die hij enkele dagen eerder stuurde.

BEKENDE BRIEF

Nu blijkt dus dat deze hele operatie vooropgezet was zodat alle partijen er goed vanaf zouden komen. Wat er is gebeurd is eigenlijk alleen om gezichtsverlies van Aruba te voorkomen want de verklaring was klaar nog voor vertrek van Eman richting Nederland.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR