Nederland niet blij met uitlatingen minister Bermudez

Nederland niet blij met uitlatingen minister Bermudez

Posted on 03/12/2016 4:03 pm AST | Updated on 03/12/2016 4:04 pm AST

DEN HAAG - ‘De kandidatuur van minister Bermudez (voor de positie van Gouverneur, red.) is niet aan de orde’. Met deze woorden reageert het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op het bericht vanochtend op NoticiaCla.com, waarin de minister in kwestie bevestigde dat hij was gevraagd voor de positie van Gouverneur en ook bereid is deze uitdaging aan te gaan

GEEN AKKOORD

‘De voordracht aan de RMR voor de benoeming van een nieuwe gouverneur in Aruba is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van Aruba en Nederland,’ stelt BZK in zijn reactie op het artikel van NoticiaCla.com. ‘Over een door beide landen gedragen voordracht bestaat geen overeenstemming, de kandidatuur van minister Bermudez is wat Nederland betreft niet aan de orde.’

EERDERE BEVESTIGING BERMUDEZ 

In het artikel van eerder vanochtend werd vermeld dat als de Rijksministerraad zijn voordracht goedkeurt, de huidige minister van Financiën, mr. Angel Bermudez, Aruba’s volgende Gouverneur wordt. De bewindsman bevestigde eerder vandaag aan NoticiaCla.com het bericht dat al enige dagen de ronde doet, namelijk dat hij inderdaad voor die positie is benaderd en dat hij met de voordracht heeft ingestemd. Wel heeft hij als voorwaarde gesteld de voorbereidingen voor de Landsbegroting 2017 te willen afronden en zelf het ontwerp aan de Staten aan te willen bieden. Als dat is gebeurd, is Bermudez klaar en bereid om de functie van Gouverneur op zich te nemen.

FINANCIËLE MISSIE

De bewindsman is op dit moment in Amerika om op de internationale markt een nieuwe lening af te sluiten. De Rijksministerraad heeft de minister hiertoe afgelopen vrijdag op grond van artikel 29 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden gemachtigd. ‘We bezoeken deze week zeker 25 financiële instellingen om de markt te evalueren en investeerders te zoeken,’ vertelde Bermudez zaterdagochtend in een gesprek met NoticiaCla.com. Er is een bedrag van 100 miljoen US dollar nodig om leningen die dit jaar aflopen te herfinancieren.

KANDIDATENLIJST

NoticiaCla.com had enige weken geleden de primeur dat er een lijst circuleerde van mogelijke kandidaten voor de functie van Gouverneur. De lijst zou namen bevatten van zowel politiek- als niet-politiek gelieerde personen. In februari nog verzekerde premier Eman aan deze nieuwssite dat de selectie rond was. Er zou volgens de premier sprake zijn van een niet-politieke kandidaat, die bereid was gevonden de uitdaging aan te gaan. Eman gaf toen aan dat eerst zou worden nagegaan of er voor de betreffende persoon voldoende draagvlak zou bestaan, voordat de kandidaat aan de Rijksministerraad zou worden voorgedragen.

NOG NIET METEEN IN FUNCTIE

Eman verwacht niet dat Bermudez al in mei, als de huidige Gouverneur aftreedt, kan worden benoemd. Inmiddels is duidelijk dat dit pas per september zal kunnen zijn, nu Bermudez heeft aangegeven de voorbereidingen voor de Landsbegroting 2017 te willen afronden en dat hij de betreffende ontwerp-landsverordening zelf aan de Staten wil aanbieden. De Staatsregeling schrijft voor dat dit voor 1 september van het voorafgaande jaar moet gebeuren. In het verleden is hieraan bijna nooit voldaan, maar de nieuwe Landsverordening Aruba tijdelijk financieel toezicht heeft wat dit betreft strenge eisen opgenomen, waarop ook sancties staan (in tegenstelling tot de Staasregeling en de Comptabiliteitsverordening). Het lijkt er dan ook op dat de overheid dit jaar de begroting op tijd zal aanbieden.

In verband hiermee wil Eman de huidige Gouverneur verzoeken nog iets langer aan te blijven. Indien Gouverneur Refunjol hier niet aan mee kan of wil werken, is in de tussenliggende periode de waarnemend Gouverneur in functie.

VERVANGING BERMUDEZ

Vragen die in dit verband resteren is wie de nieuwe minister van financiën zal worden en of er een nieuwe minister wordt benoemd of dat een van de zittende ministers deze taak overneemt of er bij gaat doen.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR