Minister: Opdracht onderzoek naar onregelmatigheden Colegio

Minister: Opdracht onderzoek naar onregelmatigheden Colegio

Posted on 04/13/2017 2:54 pm AST | Updated on 04/13/2017 2:58 pm AST

ORANJESTAD - Onderwijsminister Michelle Hooyboer-Winklaar heeft opdracht gegeven tot onderzoek naar onregelmatigheden op het Colegio Arubano. Het gaat hier om vermoedelijke juridische misstanden op personeelsgebied als ook de juistheid en nauwkeurigheid van de financiële administratie van de school. Daarnaast richt het onderzoek zich op mogelijke belangenverstrengeling bij aanschaf van schoolmaterialen en bepaalde kwetsbare functies, in het kader van Good Govenance. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal de bewindsvrouw zich beraden over verder te ondernemen stappen. Het onderzoek wordt verricht door de Directie Onderwijs en de Inspectie Onderwijs, zo schrijft de minister in een brief gericht aan het Bisdom in Curaçao.

INHOUD VAN DE BRIEF

In een uitgebreid schrijven legt minister Hooyboer uit dat haar ingrijpen voor een groot deel gebaseerd is op zorgen die de oudercommissie OCCA zich maakt over de continuïteit van de school. Enige tijd geleden heeft Colegio zelf in een uitgebreid persbericht hierover gecommuniceerd. De minister dankt het Bisdom voor de gelegenheid om in persoon van gedachten te kunnen wisselen over deze kwestie. Hoewel de minister en het Bisdom beiden het katholiek onderwijs een warm hart toedragen, zitten zij echter niet op één lijn als het gaat om de wijze waarop de problemen bij het Colegio Arubano moeten worden aangepakt. Volgens de bewindsvrouw is alleen praten onvoldoende en moet actie worden ondernomen. Zij noemt hierbij de problemen met de leiding van de school die het gevolg zijn van gebrek aan transparantie en bereidheid om naar elkaar te luisteren. Er is een structureel gebrek aan vertrouwen en de durf om een open discussie met elkaar aan te gaan, aldus de minister.

DOCENTEN UIT SELLECTIECOMMISSIE GEZET

Als voorbeeld wijst de minister op het recentelijke incident waarbij vorige week drie docenten, die onderdeel uitmaakten van de selectiecommissie voor een nieuwe rector, door de Raad van Toezicht uit die functie zijn ontslagen. Als reden werd aangevoerd dat zij de petitie over voorstellen over nieuwe conrectors hadden getekend.

Dit is een duidelijk bewijs dat er geen vertrouwen is in het oordeel van de docenten, dat van cruciaal belang is om een organisatie van binnenuit te kunnen herstellen. Volgens de minister is de invoering van een medezeggenschapsraad, zoals verzocht door de docenten en de oudercommissie, een dringende noodzaak. Zij stelt tevens voor om de raad van bestuur open te stellen voor een regeringsvertegenwoordiger en wel omdat de overheid in de afgelopen 4 jaar maar liefst 72 miljoen florin aan subsidie in de school heeft gestopt. Als minister van Onderwijs dient zij rekenschap af te leggen tegenover de Staten als het gaat om het (wan)beheer van overheidsgelden en (onjuiste)behandeling van werknemers en leerlingen door een door de overheid gesubsidieerde school.

Geen voorstander van status quo

De minister laat weten dat het verzoek van het Bisdom om een status quo te handhaven, en de betrokken partijen de kans te geven elkaar te vinden, onvoldoende recht doet aan de spoedeisende belangen. Gezien het feit dat het Bisdom op korte termijn niet wenst in te grijpen, ziet de bewindsvrouw zich gedwongen zelf actie te ondernemen en heeft zij besloten tot het instellen van een onderzoek. Lees hier de complete brief.

 • Minister Croes hedenochtend aangehouden

  Minister Croes hedenochtend aangehouden

  ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

 • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

  DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

 • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

  ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

 • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

  ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

 • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

  ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

 • ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ABO telt 10 leden op de kieslijst

  ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

 • Powered by SETAR