Croes: 'Whatsapp' grootst vijand van Setar

Croes: 'Whatsapp' grootst vijand van Setar

Posted on 02/21/2017 8:42 pm AST | Updated on 02/21/2017 8:42 pm AST

ORANJESTAD - Whatsapp is Setar's vijand nummer 1. Dat stelde Roland Croes, directeur van het nationale telecommunicatiebedrijf vorige week. Tijdens de jaarlijkse contactbijeenkomst presenteerde Croes het jaarverslag van het bedrijf en gaf hij aan dat onder andere whatsapp niet alleen een frustratie is voor de Setar, maar voor telecommunicatiebedrijven wereldwijd. Croes gaf toe dat al sinds 2014 Whatsapp een negatief effect heeft op het gesproken telefoonverkeer.

WHATSAPP EN NETFLIX

Volgens Croes zorgen zowel Whatsapp en Netflix voor minder inkomsten bij de Setar. In cijfers uitgedrukt is er volgens Croes sprake van 3% minder aan mondeling telefoonverkeer. "Als de inkomsten van mobiel en vaste lijnen worden gecombineerd, dan zien we dat 70% van de inkomstenderving is te wijten aan een vermindering van het gesproken telefoonverkeer." Door (gratis) Whatsapp te gebruiken hoeven de klanten geen gebruik meer te maken van de SMS-service (waarvoor Setar en alle andere telecombedrijven kosten in rekening brengen). Daarnaast biedt Whatsapp steeds meer andere gratis faciliteiten aan, zoals bellen en foto's en video's versturen. Geen enkel telecombedrijf is hier blij mee, ook Setar niet, maar volgens Croes is hier niets tegen te doen. "Ik moet de realiteit accepteren. Wij kunnen niet concurreren met de OTT's (Whatsapp en Netflix worden 'over the top' providers genoemd). Het risico bestaat dat het telecombedrijf door deze ontwikkelingen uit te tijd raakt en op een zijspoor komt. "Als je niets doet dan wordt dit proces nog versneld," aldus Croes, die vervolgens in ging op de acties die men neemt om het bedrijf in leven te houden.

BEDRIJF IN LEVEN HOUDEN

Croes gaf een toelichting op een lijst van acties die het bedrijf onderneemt en heeft ondernomen, om diversiviteit aan te bieden en de gederfde inkomsten terug te winnen. Daartoe behoort ondermeer de aansluiting van steeds meer klanten op het digitale kabelnetwerk.

"Alle klanten die meewerken zijn op dit netwerk aangesloten," vervolgde Croes, aangevende dat er ook klanten zijn die niet meewerken. Er zijn 25% meer zendmasten geplaatst, waardoor de snelheid van het internet is verbeterd en klanten worden gestimuleerd om 'misetar' te gebruiken voor hun afrekeningen en betalingen, om zo het papiergebruik tegen te gaan. Het is de bedoeling dat de klanten actiever worden met het gebruik van de online dienstverlening.

 

  • Minister Croes hedenochtend aangehouden

    Minister Croes hedenochtend aangehouden

    ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

  • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

  • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

  • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

  • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

  • ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

  • Powered by SETAR