Wijzingingen in samenstelling parlementen kunnen IPKO-vergaderingen niet hinderen

Wijzingingen in samenstelling parlementen kunnen IPKO-vergaderingen niet hinderen

Posted on 01/11/2017 1:58 pm AST | Updated on 01/11/2017 1:58 pm AST

WILLEMSTAD – De verschillende parlementen van het Koninkrijk zijn qua samenstelling recentelijk gewijzigd en dat is de dynamiek van het leven en een welkome verandering. Maar deze wijzigingen mogen het continu proces van de IPKO-vergaderingen niet hinderen. Statenvoorzitter drs. Mervin Wyatt-Ras stelde dit dinsdag bij de aanvang van het  IPKO (interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties). De bijeenkomst, waar delegaties van de parlementen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederkand deelnemen, duurt nog tot 13 januari.

EERSTE DAG

Op de eerste dag werden er inleidingen gehouden door de voorzitters van de parlementen, van Curaçao door Giselle Mc Williams, van Sint Maarten door Sarah Wescott, van Nederland door Jeroen Recourt en van Aruba door Mervin Wyatt-Ras. Daarna kwamen verschillende onderwerpen aan de orde.

De Arubaanse Statenvoorzitter stelde in haar inleiding dat de verschillende parlementen van het Koninkrijk qua samenstelling recentelijk zijn gewijzigd en zij noemde dit ‘de dynamiek van het leven’ en ‘een welkome verandering’. Deze wijzigingen mogen volgens haar echter het continu proces van de IPKO-vergaderingen niet hinderen.

Ze wees erop dat de banden in het Koninkrijk afhankelijk zijn van het continue contact tussen de volksvertegenwoordigers van de verschillende landen. Maar dit moet volgens haar wel gestructureerd gebeuren.

IPKO NIET UITSTELLEN

In verband hiermee wilde de Arubaanse delegatie het IPKO niet uitstellen, zoals was voorgesteld door andere collega’s. Het is van belang om over verschillende onderwerpen met elkaar te praten. Wyatt-Ras sprak de wens uit dat de delegaties vruchtbare discussies zouden hebben, op basis van gelijkheid en wederzijds respect en in het belang van het Koninkrijk.

Na de inleidingen volgden verschillende onderwerpen, waaronder de economische mogelijkheden binnen het Koninkrijk, de presentatie van een project inzake thermische energie, klimaatverandering en energie. Na afloop was er een bezoek aan de haven.

AGENDA KOMENDE DAGEN

De komende dagen staan de volgende onderwerpen op de agenda: jongeren, AOV/AOW, het recht van initiatief van de parlementen om met wetsvoorstellen te komen, de procedure voor de wet op de geschillenregeling, de dubbele taaltoets, integriteit van bestuur, het Constitutioneel Hof, volksgezondheid en een bezoek aan het nieuwe ziekenhuis te  Otrabanda. Donderdag komt het project aan de Oostpunt aan bod en wordt daar een bezoek aan gebracht.

 

 • Afpakteam Aruba neemt groot geldbedrag in beslag

  Afpakteam Aruba neemt groot geldbedrag in beslag

  ORANJESTAD - Het op 1 maart gestarte Integraal Afpakteam Aruba heeft op donderdag 16 maart een groot geldbedrag aan dollars in beslag genomen. Door de Kustwacht Steunpunt Aruba werd een boot uit Colombia gecontroleerd. De kapitein bleek een groot contant bedrag aan dollars met zich mee te voeren. In nauwe samenwerking met het KPA en de Douane werd onder leiding van het Openbaar Ministerie genoemd bedrag in beslag genomen en de kapitein aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. Het onderzoek wordt voortgezet.

 • IATA verbiedt Arubaanse reisbureaus InselAir-tickets te verkopen

  IATA verbiedt Arubaanse reisbureaus InselAir-tickets te verkopen

  ORANJESTAD – Luchtvaartmaatschappij InselAir is geconfronteerd met een nieuwe tegenslag. De brancheorganisatie voor de luchtvaart, de International Air Transport Association (IATA) heeft maandag namelijk de Arubaanse reisbureau’s laten weten dat zij geen tickets meer mogen verkopen voor vluchten met InselAir Aruba en InselAir International/Curacao. Doen zij dit toch, dan is dat volgens de IATA voor eigen risico. De IATA heeft dit besluit genomen omdat de betaling van de tickets niet meer verzekerd is. Verkoopt een reisbureau nu toch een InselAir-passage, dan loopt men het risico het geld niet te ontvangen. Het luchtvaartbedrijf te Aruba is inmiddels geparalyseerd. Er worden geen vluchten uitgevoerd en het personeel heeft het salaris over februari niet ontvangen. Aan het bedrijf is tot 7 juni a.s. surséance van betaling verleend.

 • Bestemming restmiddelen Fondo Desaroyo Aruba

  Bestemming restmiddelen Fondo Desaroyo Aruba

  DEN HAAG - De 16 miljoen Arubaanse gulden (ongeveer 9 miljoen euro) die overblijven van het ontwikkelingsfonds Fondo Desaroyo Aruba (FDA) worden op korte termijn ingezet voor het herstel van onder meer wegen en overige infrastructuur, veroorzaakt door het noodweer op Aruba in november 2016, goed  bestuur, duurzame ontwikkeling, rechtshandhaving, onderwijs en bescherming van natuur. Het geld voor natuur wordt hoofdzakelijk besteed aan bescherming van de koraalriffen. Dit zijn minister-president van Aruba, Mike Eman, en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, vandaag overeengekomen.   

 • OM:Aangehouden ex minister Jamaloodin overgebracht naar Caracas

  OM:Aangehouden ex minister Jamaloodin overgebracht naar Caracas

  WILLEMSTAD Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao bevestigt dat de vrijdag aangehouden heer George Jamaloodin inmiddels van Valencia is overgebracht naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas alwaar hij binnenkort wordt voorgeleid aan het Hof dat zijn aanhouding heeft gelast.

 • SETAR bevestigt aanspannen rechtszaak in Miami

  SETAR bevestigt aanspannen rechtszaak in Miami

  ORANJESTAD – Naar aanleiding van een publicatie in de Amerikaanse krant de Miami Herald, waarin melding is gemaakt dat de SETAR in Amerika een rechtszaak heeft aangespannen tegen verschillende leveranciers van mobiele telefoons, laat de SETAR het volgende weten. Nadat kennis was genomen van de vermelding van de naam van een van haar werknemers op de lijst van de Panama Papers, is de SETAR met een intensief forensisch onderzoek gestart, dat enkele maanden in beslag heeft genomen. Uit dit onderzoek zijn voldoende aanwijzingen gekomen om in Miami, waar een groot aantal leveranciers is gevestigd, een rechtszaak aan te kunnen spannen. De periode die is onderzocht loopt van 2015-2016. Het onderzoek heeft in alle stilte plaatsgevonden, om niet te worden gehinderd. Nu de zaak bij de rechtbank in Amerika is ingediend, is de informatie openbaar geworden.

 • Minister betreurt fraude bij Landsbedrijf

  Minister betreurt fraude bij Landsbedrijf

  ORANJESTAD – “Ik betreur het dat dergelijke praktijken voorkomen, zeker bij landsbedrijven,” was de eerste reactie van de minister belast met telecommunicatiezaken, Richard Arends, op de bekend geworden fraudezaak bij de Setar. De Amerikaanse krant Miami Herald heeft onthuld dat er voor miljoenen is gefraudeerd door een (nu ex) medewerker van de Setar en dat deze fraudezaak aan het licht kwam door de publicatie van de Panama Papers vorig jaar. Zoals NoticiaCla.com gisteren al berichtte, gaat het hier om een miljoenenzwendel, waarbij mobiele telefoons voor een hogere prijs werden gekocht en doorverkocht. “Dergelijke zaken tasten de goede naam van Setar aan en zetten Aruba in een kwaad daglicht,” vervolgde de bewindsman in een korte verklaring aan NoticiaCla.com. Meer kon hij niet over de zaak zeggen. “Er is een reeks van lokale en internationale onderzoeken gaande. Om deze niet te verstoren kan ik geen verdere mededelingen doen,” besloot de bewindsman.

 • BOTICA DI SERVICIO
 • GENERAL CAFEDUTCH
 • Powered by SETAR