Wijzingingen in samenstelling parlementen kunnen IPKO-vergaderingen niet hinderen

Wijzingingen in samenstelling parlementen kunnen IPKO-vergaderingen niet hinderen

Posted on 01/11/2017 1:58 pm AST | Updated on 01/11/2017 1:58 pm AST

WILLEMSTAD – De verschillende parlementen van het Koninkrijk zijn qua samenstelling recentelijk gewijzigd en dat is de dynamiek van het leven en een welkome verandering. Maar deze wijzigingen mogen het continu proces van de IPKO-vergaderingen niet hinderen. Statenvoorzitter drs. Mervin Wyatt-Ras stelde dit dinsdag bij de aanvang van het  IPKO (interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties). De bijeenkomst, waar delegaties van de parlementen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederkand deelnemen, duurt nog tot 13 januari.

EERSTE DAG

Op de eerste dag werden er inleidingen gehouden door de voorzitters van de parlementen, van Curaçao door Giselle Mc Williams, van Sint Maarten door Sarah Wescott, van Nederland door Jeroen Recourt en van Aruba door Mervin Wyatt-Ras. Daarna kwamen verschillende onderwerpen aan de orde.

De Arubaanse Statenvoorzitter stelde in haar inleiding dat de verschillende parlementen van het Koninkrijk qua samenstelling recentelijk zijn gewijzigd en zij noemde dit ‘de dynamiek van het leven’ en ‘een welkome verandering’. Deze wijzigingen mogen volgens haar echter het continu proces van de IPKO-vergaderingen niet hinderen.

Ze wees erop dat de banden in het Koninkrijk afhankelijk zijn van het continue contact tussen de volksvertegenwoordigers van de verschillende landen. Maar dit moet volgens haar wel gestructureerd gebeuren.

IPKO NIET UITSTELLEN

In verband hiermee wilde de Arubaanse delegatie het IPKO niet uitstellen, zoals was voorgesteld door andere collega’s. Het is van belang om over verschillende onderwerpen met elkaar te praten. Wyatt-Ras sprak de wens uit dat de delegaties vruchtbare discussies zouden hebben, op basis van gelijkheid en wederzijds respect en in het belang van het Koninkrijk.

Na de inleidingen volgden verschillende onderwerpen, waaronder de economische mogelijkheden binnen het Koninkrijk, de presentatie van een project inzake thermische energie, klimaatverandering en energie. Na afloop was er een bezoek aan de haven.

AGENDA KOMENDE DAGEN

De komende dagen staan de volgende onderwerpen op de agenda: jongeren, AOV/AOW, het recht van initiatief van de parlementen om met wetsvoorstellen te komen, de procedure voor de wet op de geschillenregeling, de dubbele taaltoets, integriteit van bestuur, het Constitutioneel Hof, volksgezondheid en een bezoek aan het nieuwe ziekenhuis te  Otrabanda. Donderdag komt het project aan de Oostpunt aan bod en wordt daar een bezoek aan gebracht.

 

 • Eman: Nog niet zeker of Paul Croes weer op lijst komt

  Eman: Nog niet zeker of Paul Croes weer op lijst komt

  ORANJESTAD – Er is nog niet besloten of Paul Croes terugkeert op de kandidatenlijst van de groene partij AVP voor de komende verkiezingen. Dat heeft partijleider Mike Eman zaterdagmiddag in een artikel op de nieuwssite 24ora verklaard. Eman bevestigde dat het er op leek dat het besluit al was gevallen, nu Croes vrijdagavond niet bij de opening van de Green Square aanwezig was. Reden hiervoor was dat men de aanhangers van Croes niet de indruk wilde geven dat zijn terugkeer op de lijst vast staat. Sinds vanochtend circuleert het bericht op de sociale media dat Croes zich uit de partij terug zal trekken, dan wel zichzelf niet beschikbaar zal stellen als kandidaat voor de aanstaande verkiezingen. Op 4 augustus moeten de politieke partijen hun kandidatenlijst inleveren en dan wordt duidelijk op Croes op de AVP-lijst staat of niet. Croes zou Eman hebben gezegd dat als er dan nog geen duidelijkheid is, hij niet op de lijst wil. Eman heeft aan de nieuwssite gezegd dat men een dergelijk besluit ook zou steunen.

 • 47 illegale Venezolanen opgepakt bij appartementencomplex

  47 illegale Venezolanen opgepakt bij appartementencomplex

  ORANJESTAD – Het Arrestatie Team (AT) heeft vanochtend 47 illegale Venezolanen opgepakt. Volgens informatie die de politie vanmiddag heeft vrijgegeven, is er op aanwijzing van het Onderzoeksteam Georganiseerde Criminaliteit vanochtend bij de Uruguaystraat nummer 4 een inval gedaan.

 • NV Elmar neemt 60KV-kabel weer in gebruik

  NV Elmar neemt 60KV-kabel weer in gebruik

  ORANJESTAD - De 60KV-kabel die twee weken geleden bij graafwerkzaamheden aan de Green Corridor werd beschadigd, is vandaag weer in gebruik genomen. Voor de reparatie die twee weken heeft geduurd was de inzet vereist van 27 werknemers (van Elmar zelf en twee aannemers) en moesten twee Nederlandse experts worden ingevlogen.

 • Vertraging Green Corridor door beschadiging kabel Elmar

  Vertraging Green Corridor door beschadiging kabel Elmar

  ORANJESTAD – De schade die twee weken geleden is toegebracht aan de hoge voltagekabel van de ELMAR, is de oorzaak van minimaal een maand vertraging bij het Green Corridor-project. Dat heeft Marlon Croes, directeur van de Directie Openbare Werken (DOW), aan NoticiaCla bevestigd. Reden is dat de Elmar twee weken geleden de DOW en aannemer Odinsa heeft verzocht om alle graafwerkzaamheden voor het Green Corridor-project te staken. Croes gaf toe dat Elmar had 'gevraagd' om alle graafwerkzaamheden te staken tot dat de verantwoordelijke aannemer, Odinsa, de zekerheid kon geven dat dergelijke ongelukken niet meer zullen gebeuren. Croes wacht nog steeds op de nodige documenten die Elmar die zekerheid kunnen geven. De reparatie aan de kabel kost 400.000 florin en komt voor rekening van Odinsa. De kabel is inmiddels gerepareerd, nadat er twee weken aan is gewerkt en is weer in gebruik. De Green Corridor moest in augustus worden opgeleverd, maar dat zal nu niet meer lukken. Een nieuwe opleverdatum is nog niet bekend. Foto: met dank aan Elmar. 

 • Afpakteam levert mooi resultaat met inning openstaande boetes en vorderingen

  Afpakteam levert mooi resultaat met inning openstaande boetes en vorderingen

  ORANJESTAD - De actie van het Integraal Afpakteam Aruba inzake de inning van openstaande geldboetes en belastingvorderingen heeft mooie resultaten opgeleverd. Op 3 juli jl. is een persbericht uitgegaan waarin men werd opgeroepen om achterstallige boetes en vorderingen te betalen. In de week van 3 juli jl. is bij het Openbaar Ministerie een bedrag t.h.v. Afl. 57.695,- geïnd. Bij het Departamento di Impuesto is in de week van 3 tot en met 10 juli jl. een bedrag t.h.v. Afl. 259.188,- geïnd, mede dankzij het persbericht.

 • Babel: Drie jaar gevangenisstraf Schotte en v.d.Dijs 9 maanden

  Babel: Drie jaar gevangenisstraf Schotte en v.d.Dijs 9 maanden

  WILLEMSTAD - Op vrijdag 21 juli 2017 heeft het Hof in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak van de verdachten Gerrit Schotte. en Cicely vd Dijs. Schotte. is veroordeeld tot gevangenisstraf voor de duur van drie jaar met aftrek van voorarrest. Ook is hij ontzet uit het recht in de Staten gekozen te worden voor een periode van vijf jaar. De vordering van het Openbaar Ministerie om Schotte direct gevangen te nemen is afgewezen. V.d.Dijs. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, met aftrek, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

 • BOTICA DI SERVICIO
 • GENERAL CAFEDUTCH
 • Powered by SETAR