Groep werknemers verliest zaak tegen InselAir Aruba

Groep werknemers verliest zaak tegen InselAir Aruba

Posted on 12/14/2016 11:08 am AST | Updated on 12/15/2016 11:31 am AST

ORANJESTAD – Met het oog op het algemeen belang heeft de rechter de vordering van een groep werknemers van InselAir Aruba, om het bedrijf te dwingen achterstallige pensioenpremies en belastingen af te dragen, verworpen. De rechter heeft dit woensdagochtend bepaald. Tegelijkertijd stelt de rechter dat de groep medewerkers een ‘spijkerharde’ vordering heeft.  Maar deze moet op dit moment wijken voor het belang van InselAir Aruba. De situatie van InselAir zal vanaf nu tot en met januari worden gevolgd, om te kijken of hier verandering in komt. De zaak diende afgelopen maandag en de rechter heeft na twee dagen al uitspraak gedaan, waarmee de urgentie van de zaak duidelijk is geworden.

ARGUMENTEN

De rechter argumenteerde dat het feit dat de fiscus nog niet ‘lastig’ heeft gedaan bij het invorderen van achterstallige belasting, niet betekent dat InselAir geen verantwoordelijkheid en plicht zou hebben om deze ook te betalen. Voor wat betreft de pensioenafdrachten vond de rechter de vraag wanneer wel of niet betalingen geaccepteerd worden niet van belang voor de relatie tussen de werknemers en InselAir. Het is aan InselAir om deze problemen op te lossen. Maar al de aangebrachte punten waren voor de rechter nog geen reden om de vorderingen van de groep werknemers toe te wijzen. Er is niet betwist dat het bedrijf financiële problemen doormaakt en hoe die zijn ontstaan vond de rechter voor deze zaak niet van belang.

WAT IS WEL RELEVANT

Wat volgens de rechter wel relevant is, is of de onmiddellijke betaling opweegt tegen de belangen van InselAir in deze zaak en die consequenties die de verplichting zou kunnen hebben.  Naar het oordeel van de rechter moeten de belangen van de groep werknemers “niettegenstaande de omstandigheid dat de vorderingen ‘spijkerhard’ zijn, op dit moment wijken voor het belang van Insel Air Aruba.” Toewijzing van de vordering op straffe van een dwangsom tot een maximum van 10 miljoen florin zou er volgens de rechter naar alle waarschijnlijkheid toe leiden dat het bedrijf met nog meer schulden wordt opgezadeld, met alle gevolgen van dien. Hierdoor wordt het risico van de werknemers nog groter, omdat dit zou kunnen leiden tot het sluiten van het bedrijf. Ook het zusterbedrijf in Curaçao kan hierdoor gevolgen van ondervinden. Binnen de belangenafweging nam de rechter ook mee dat een en ander verstrekkende gevolgen kan hebben voor klanten en passagiers van een of beide ondernemingen en in wijder verband voor het intereilandelijk verkeer binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De rechter oordeelde dat de belangen van de groep werknemers voorlopig moeten wijken voor de belangen van InselAir Aruba: “Dat betekent niet dat een volgende vordering van de strekking als in deze procedure aan de orde ook niet toewijsbaar is. Een en ander zal met name afhangen van de ontwikkelingen in de maanden december 2016 en januari 2017.”

Lees het hele vonnis hier.

  • Minister Croes hedenochtend aangehouden

    Minister Croes hedenochtend aangehouden

    ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

  • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

  • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

  • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

  • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

  • ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

  • Powered by SETAR