'Alle zeilen blijven bijzetten om tekortnormen te halen'

'Alle zeilen blijven bijzetten om tekortnormen te halen'

Posted on 12/9/2016 6:50 pm AST | Updated on 12/9/2016 6:52 pm AST

ORANJESTAD – Het College Aruba financieel toezicht (CAft) heeft tijdens het recente werkbezoek aan Aruba aangegeven dat alle zeilen moeten worden bijgezet om binnen de maximale tekortnorm te blijven. Vooral de indirecte belastingen blijven op dit moment sterk achter onder invloed van de lage economische groei. Hier staat tegenover dat de heropening van de olieraffinaderij tot extra inkomsten leidt voor de overheid. De geraamde directe belastingopbrengsten van Aruba in 2018 laten met 22% een dermate forse stijging zien, dat het CAft niet voldoende overtuigd is van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën van Aruba op de lange termijn.

BEGROTINGSUITVOERING 2016

Uit de uitvoeringsrapportage tot en met het derde kwartaal blijkt dat het tekort van de collectieve sector over deze periode 1,5% van het BBP bedroeg. Tegenover een wederom fors meevallende winstbelasting als gevolg van de invoering van het VAS-systeem staat dat de belastingopbrengsten van de BBO, invoerrechten en loon- en inkomstenbelasting tot en met september fors achterlopen bij de begroting, mede vanwege de tegenvallende economische groei. In het vierde kwartaal zullen de eerste inkomsten van de heropening van de olieraffinaderij binnenkomen. Het overschot van de Sociale Verzekeringsbank Aruba (SVb) zal naar verwachting afnemen en het tekort van de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) stijgen. Daarom lijkt het mogelijk om aan de LAft norm van 2,0% BBP te voldoen als verdere tegenvallers uitblijven. 

BEGROTING 2017 EN MEERJARENBEGROTING

Het CAft zal binnenkort de vastgestelde begroting 2017 voor advies ontvangen. De begroting voorziet conform de LAft in een tekort van 0,5% BBP. Het CAft zal het realiteitsgehalte van de onderliggende veronderstellingen nader toetsen. Er is sprake van enkele eenmalige meevallers door de heropening van de olieraffinaderij die helpen het tekort terug te dringen. Voor een gedegen advisering op de vastgestelde begroting 2017 is het nodig om binnenkort de risicoanalyse te ontvangen om de financiële gevolgen en de bijbehorende risico’s van de heropening van de raffinaderij te kunnen toetsen. Aruba heeft toegezegd om deze zo spoedig mogelijk naar de Staten en het CAft te zenden. Het CAft is bezorgd over het gebrek aan onderliggende structurele verbetering van de begroting en heeft daarbij grote aarzelingen bij de gepresenteerde meerjarencijfers. De voorgenomen saneringsmaatregelen zijn slechts ten dele uitgevoerd en de ontwikkeling van de personeelslasten blijft vooralsnog achter bij de taakstelling van een jaarlijkse daling met 5%. 

Aan de middelenkant laten de directe belastingen in 2017 een stijging zien met 9% ten opzichte van de herziene begroting 2016, van AWG 578 miljoen naar AWG 631 miljoen. In 2018 zouden de directe belastingen verder stijgen naar AWG 768 miljoen, een stijging van 22% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit betekent dat er in twee jaar tijd een stijging van de directe belastingen van 31% wordt verwacht door Aruba. De met de heropening van de raffinaderij samenhangende hogere economische groei, verklaart een dergelijke stijging niet volledig. Ook de ingezette invorderingsacties en verhoogde compliance kunnen volgens het CAft niet tot een dergelijk grote stijging leiden. Het CAft is derhalve niet overtuigd van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën van Aruba op de lange termijn.

FINANCIEEL BEHEER

Het CAft heeft tijdens het bezoek geconstateerd dat er belangrijke stappen worden gezet om het financieel beheer te verbeteren. Het is positief dat Aruba ernaar streeft om in 2020 een controleverklaring van de accountant over de getrouwheid van de begrotingscijfers te krijgen. Aruba stelt begin 2017 een roadmap op waarin de verbeterpunten in kaart worden gebracht om te komen tot deze controleverklaring. Het CAft zal de implementatie hiervan monitoren.

 

  • Minister Croes hedenochtend aangehouden

    Minister Croes hedenochtend aangehouden

    ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

  • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

  • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

  • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

  • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

  • ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

  • Powered by SETAR