Arends: Betalingsproblemen PDVSA niet van invloed op CITGO Aruba

Arends: Betalingsproblemen PDVSA niet van invloed op CITGO Aruba

Posted on 10/20/2016 10:18 am AST | Updated on 10/20/2016 10:19 am AST

ORANJESTAD - De mogelijke betalingsproblemen van PDVSA per eind oktober, waarover in de media wordt bericht, zullen niet van invloed zijn op CITGO en geaffillieerde bedrijven, waaronder die in Aruba. Dit heeft Richard Arends, leider van het onderhandelingsteam heropening raffinaderij, woensdag aan NoticiaCla.com verzekerd. Volgens internationale berichtgevingen is er een kans dat PDVSA eind van deze maand niet in staat is om de eerste van twee miljarden-leningen af te lossen. Als PDVSA in 'default' terecht komt, dus zijn verplichtingen niet kan nakomen, zullen ook de investeerders wegblijven.

OMVANG SCHULD PDVSA

Het Venezolaanse bedrijf PDVSA moet op 28 oktober een lening van US $1.6 miljard aflossen en op 2 november een lening van US $ 2.9 miljard. Het bedrijf heeft de investeerders er niet van kunnen overtuigen om een overeenkomst aan te gaan, waarbij PDVSA drie jaar uitstel van betaling zou krijgen. Het is op dit moment nog niet bekend of PDVSA op 28 oktober in gebreke zal zijn of dat het bedrijf toch nog uitstel van betaling gaat krijgen. 

Vanaf het moment dat deze berichten de ronde gingen doen, begon men op Aruba ongerust te worden. Als PDVSA, het moederbedrijf van CITGO, niet in staat is om zijn crediteuren te betalen, is het dan wel in staat de 500 tot 700 miljoen dollar op te brengen die nodig is voor de herstart van de raffinaderij in Aruba? 

OPVATTING ARUBA 

Volgens Arendsis er geen reden voor ongerustheid. "De financiële informatie die wij bijvoorbeeld tijdens de onderhandelingen kregen van onder meer de rating agencies geeft aan dat een mogelijke default van PDVSA niet noodzakelijkerwijs van invloed is op CITGO en de aan haar geafillieerde bedrijven," verzekerde Arends aan deze nieuwssite. "De deal met CITGO staat. Wat er in Venezuela gebeurt is geen reden om niet te presteren (in Aruba)."

Arends lichtte verder nog toe dat de moedermaatschappij van de CITGO-bedrijven in Aruba een Amerikaanse rechtspersoon is (een LCC). "CITGO Aruba Holding LCC valt onder hetzelfde regime als alle andere CITGO geaffillieerden", aldus Arends. 

Financiële analisten in Aruba denken er anders over. "Als zij (PDVSA) in default gaan, gaat niemand meer hun geld lenen. En onze vraag is, hoe in hemelsnaam kunnen ze dan investeren in Aruba of investeerders vinden die geld in Aruba willen investeren? Met welk geld?" Deze vragen zijn ingegeven door het feit dat PDVSA eigenaar is van CITGO. 

Foto: Hilario Doncker

  • Minister Croes hedenochtend aangehouden

    Minister Croes hedenochtend aangehouden

    ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

  • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

  • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

  • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

  • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

  • ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

  • Powered by SETAR