Overheid moet Bouldin & Lawson 1.8 miljoen florin betalen

Overheid moet Bouldin & Lawson 1.8 miljoen florin betalen

Posted on 07/2/2016 10:15 am AST | Updated on 07/2/2016 10:16 am AST

ORANJESTAD – De overheid moet Bouldin & Lawson, het bedrijf dat het recycle-project te Parkietenbos heeft ontwikkeld, meer dan 1.8 miljoen florin betalen. Dit heeft de rechter deze week bepaald. Het bedrijf had de overheid voor de groene tafel gedaagd omdat de overheid een uitstaande rekening niet wilde betalen. Het betrof de laatste betaling die volgens een contract met de overheid nog moest worden voldaan, voor werk dat enkel jaren gelden al is uitgevoerd.

DE ZAAK

De rechter had al in februari een uitspraak gedaan in het voordeel van het Amerikaanse bedrijf Bouldin & Lawson (B&L), ook in een zaak tegen de overheid. Kort daarop diende het bedrijf HJC Engineering een zogenaamd ‘performance certificate’ in bij B&L, die op zijn beurt de laatste miljoenendeclaratie opmaakte voor de Arubaanse overheid. Deze laatste rekening moest binnen 30 dagen worden betaald, verklaarde de advocaat van B&L, David Kock aan NoticiaCla.com. De zaak was aangespannen om HSC Engineering te dwingen het laatste certificaat uit te geven aan B&L, zodat aan de laatste verplichtingen van het contract zou zijn voldaan voor het project waarbij afval wordt omgezet in ‘fluff’. Een project dat helaas nooit is gerealiseerd.

LANG PROCES

Volgens Kock was er sprake van een lang proces, zeker 7 jaar, waarbij al eerder de hulp van de rechter moest worden ingeroepen om het bedrijf dat het ‘performance certificate’ moet afgeven te dwingen om het daadwerkelijk te geven. Volgens Kock was bij afronding van elke fase van het project een dergelijk certificaat vereist, als voorwaarde voor betaling. Voor de twee laatste fasen moet de rechter worden ingeschakeld om het certificaat te kunnen bemachtigen.

OVERHEID DOET MOEILIJK 

Ook bij de laatste fase deed de overheid moeilijk, aldus Kock, en werd de uitgifte van het laatste certificaat aangehouden. Hierdoor kon B&L de laatste fase niet uitbetaald krijgen. Dit was de hoofdreden voor de recente rechtszaak, die nu door B&L is gewonnen. 

WANPRESTATIE NIET BEWEZEN

Tijdens de zaak die in februari speelde werd door de rechter vastgesteld dat de overheid zijn aantijgingen tegen B&L, namelijk dat zij hun werk niet goed zouden hebben gedaan en de overheid verekeerd zouden hebben geinformeerd, niet hard kon maken. De rechter was dan ook niet overtuigd dat B&L wanprestatie zou hebben gepleegd en de overheid kreeg destijds drie dagen de tijd om een certificaat af te geven, op straffe van een dwangsom van 100.000 florin per dag. De overheid heeft niet aan het vonnis voldaan, waardoor het voor B&L noodzakelijk was opnieuw een zaak aan te spannen.

 

  • Minister Croes hedenochtend aangehouden

    Minister Croes hedenochtend aangehouden

    ORANJESTAD - Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt door de Landsrecherche (LR), in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA) sinds enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke gevallen van ambtelijke omkoping. Het onderzoek heeft codenaam Ibis.

  • Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    Hulanda: Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario

    DEN HAAG – E situacion di pais bisiña no ta mucho bon y ta birando pior. Gobierno di Reino Hulandes mientrastanto a ripiti nan conseho di biahe pa Venezuela awe. “Biaha pa Venezuela solamente si ta necesario”, e mensahe principal ta. Esey ta nifica cu no pa vacacion sino pa otro asuntonan cu solamente ta necesario. Segun gobierno, e situacion politico den e pais Venezolano ta tenso. Y sigur despues di e resultado di eleccion di dia 30 di juli ultimo. “E expectativa ta cu e protestanan lo continua y cu tin chens grandi cu lo actua contra esaki cu forsa. Evita demostracion”, e conseho ta sigui bisa.

  • CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    CBA: Consumentenvertrouwen daalt in eerste kwartaal van 2017

    ORANJESTAD - Het consumentenvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2017 licht gedaald volgens de meest recente uitkomst van de Consumer Confidence Survey (CCS) van de Centrale Bank van Aruba (CBA). De index consumentenvertrouwen kwam uit op 96,0 in het eerste kwartaal van 2017, een daling van 0,1 indexpunt in vergelijking met het voorgaande kwartaal (zie grafiek 1). De index consumentenvertrouwen bleef voor het derde opeenvolgende kwartaal rond de 96 punten, indicatief voor een aanhoudende negatieve consumentenstemming.

  • PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    PPA/UPP levert lijst in met 20 kandidaten

    ORANJESTAD - Aangezien de twee partijen PPA en UPP deze week besloten om te fuseren, was het tot en met het laatste moment onbekend hoe laat de nieuw gevormde partij haar kandidatenlijst vandaag zou inleveren. Uiteindelijk koos de partij voor het tijdstip 13:30 uur, de tijd waarop normaal PPA zijn lijst moest indienen.

  • RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    RAIZ wil nieuwe vorm van politiek laten zien

    ORANJESTAD - De in juni gelanceerde partij RAIZ, die de slogan 'Sembrando Futuro' hanteert, gaat met vijf kandidaten de verkiezingen van 22 september in. Ursell Arends betreft de partijleider en staat dus op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 staat mede-oprichter Tai Foo Lee en op nummer 3 staat Liliana Erasmus die veel kennis heeft op het gebied van natuur, maakt de partijleider duidelijk. Op 4 staat Raymond Kamperveen, fiscaal econoom en nummer 5  betreft de 'lijstduwer' van het stel, namelijk Liset Gomez. 

  • ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ABO telt 10 leden op de kieslijst

    ORANJESTAD - De in 2014 opgerichte partij in ABO, die volgens eigen zeggen streeft naar een 'harmonieuze samenleving' , telt 10 leden op de kieslijst. Dat bleek vanochtend toen zij tussen 12:30 uur en 13:00 uur hun kandidatenlijst indiende bij de Electorale Raad. Op nummer 1 staat partijleider Elton Leonard Lioe-A-Tjam, gevolgd door Yosmar Yovanca Maduro op nummer 2. De rest van de lijst bestaat uit 3: Leonardo Antonio, 4: Valdero Elogio Hart, 5: Lucaskjo Francisco Schmidt, 6: Rene Simon Eusebio Maduro, 7: Costant Thomas Wenceslao Azriah Palm, 8: Marlene Verona Karwofodi, 9: Shirley Cicilia Caines en 10: Donald Rudolfo. 

  • Powered by SETAR